Speelschema: Rutte in Brussel over duurzame handel met Latijns-Amerika

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In het Spaanse Vigo worden niet alleen Peugeots en Citroëns gebouwd, het is ook de grootste vissershaven in Europa. Vandaag en morgen treffen de Europese landbouwministers elkaar hier onder leiding van het Spaanse EU-voorzitterschap, met op de agenda de verduurzaming van de visserijsector. Volgens het klimaatpakket van Eurocommissaris Frans Timmermans moet er in 2050 zonder uitstoot worden gevist, maar verduurzaming mag niet tot al te veel economische schade leiden, dus dat wordt nog een zware dobber.

Of demissionair Landbouwminister Adema zich laat zien in Vigo is nog de vraag. Brusselse Nieuwe heeft de aanwezigheid van Nederlandse ministers bij vergaderingen met hun Europese collega’s het afgelopen halfjaar onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat ministers Adema (Landbouw) en Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) het vaakst werden gemist.

Rutte in Brussel over handel met Latijns-Amerika

Gisteren was hij nog in Tunesië om een deal te sluiten over migratie, vandaag en morgen is demissionair minister-president Rutte is in Brussel, bij de top tussen de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC). Met dit blok van 33 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen bespreken de Europese leiders hoe kan worden samengewerkt om handel en een eerlijke groene en digitale transitie tot stand te brengen. Ook het versterken van de rechtsstaat komt aan bod.

Meer migratie

In Brussel presenteert het Europese agentschap voor migratie de laatste cijfers aan het Europees Parlement. Verder wordt een screening aan de Europese buitengrenzen voorgesteld, voor mensen van buiten de Europese Unie en wordt de Europese samenwerking versterkt om informatie over veroordeelde personen van buiten de Europese Unie gemakkelijker te delen.

Onder professoren

Prof. John Morijn (Universiteit Groningen) en emeritus prof. Kees Groenendijk (Universiteit Nijmegen) zijn namens de Nederlandse Meijers Commissie in Brussel om het Europees Parlement te adviseren. Zij schreven een paper over hoe om te gaan met het aankomende Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie. Het Europees Parlement zit daar niet op te wachten, wegens de aanhoudende schending van de rechtsstaat in dit land en het bevriezen van Europese fondsen dat ermee samenhangt. Vorige maand verzette het Europees Parlement zich tegen het Hongaarse voorzitterschap, zoals is terug te zien in deze video.