Speelschema: Reynders naar Den Haag en Kroatië naar Schengen

2 min. leestijd

Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders heeft het in de Tweede Kamer over de rechtsstaat en het Europees Parlement debatteert over de toelating van Kroatië tot de Schengenzone. Ook publiceert de Europese Rekenkamer vandaag een rapport over steenkool. 

Reynders naar Den Haag

In steeds meer EU-lidstaten komt de rechtsstaat onder druk te staan. Met name in Hongarije en Polen kan de rechterlijke macht en de pers steeds minder onafhankelijk genoemd worden. Daarom bracht de Europese Commissie de gezondheid van de Europese rechtsstaat in kaart. 

Vandaag reist Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders af naar Den Haag om met de Kamerleden in gesprek te gaan over zijn bevindingen. Althans, dat gaat gebeuren als de Tweede Kamer niet opnieuw de afspraak afzegt. Vorig maand werd Reynders nog vriendelijk bedankt voor de moeite omdat er te weinig Kamerleden geïnteresseerd waren in zijn bezoek.

Kroatië 

Krijgt de Schengenzone binnenkort een nieuw lid met Kroatië? Daar gaat het Europees Parlement vandaag over in debat. De Schengenzone is een gebied waarbinnen landen open grenzen voor elkaar hebben. Op vijf lidstaten na, maakt de gehele EU deel uit van de Schengenzone.

De kaarten liggen in elk geval goed voor Kroatië: uit een recent verschenen evaluatie bleek dat het land aan alle criteria voldoet om te mogen toetreden. Daarbij is het wel de vraag of een Kroatische toetreding geen kwaad bloed zal zetten bij Bulgarije en Roemenië. Die landen staan al jaren ongeduldig te wachten tot ze toe mogen treden. Het enige obstakel: het Nederlandse veto.

Steenkool

Het is een van de meest vervuilende brandstoffen die er bestaan: steenkool. De Europese Commissie vindt het product dan ook niet passen in de groene toekomst die ze voor ogen heeft. In veel lidstaten, zoals Duitsland en Polen, spelen steenkoolmijnen op lokaal niveau echter nog steeds een belangrijke economische rol. Om te voorkomen dat volledige gemeenschappen kopje-onder gaan door het afbouwen van hun broodwinning, richtte Brussel een transitiefonds op. De Europese Rekenkamer komt vandaag met een rapport waarin het onderzoekt of dat fonds wel goed gebruikt wordt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie