Speelschema: Recht op reparatie, weg met het veto en een EU-wandeling

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil dat bedrijven meer gaan repareren en niet zomaar meer alles vervangen. Het Europees Parlement ziet het wel zitten. Daarnaast wil Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) dat de EU zich sterker gaat maken op het internationale toneel door daadkrachtiger besluiten te nemen die met buitenlandse zaken te maken hebben. Ook belangrijk: een nieuwe wandeling door Brussel met Bert van Slooten en Tijn Sadée.

Recht op reparatie

De Europese Commissie presenteert vandaag een wetsvoorstel over het recht op reparatie van producten. Als een product gerepareerd kan worden, verdient dat de voorkeur boven nieuwkoop, vindt Europarlementariër Mohamed Chahim (PvdA). “Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat zij langer meegaan en gerepareerd kunnen worden, dat is nog lang niet altijd het geval nu.”

Volgens de Eurobarometer repareert 77 procent van de Europese burgers hun spullen liever dan dat ze nieuwe kopen. Vaak kan dat niet doordat de kosten voor reparatie te hoog zijn of omdat er niet genoeg diensten zijn die dat kunnen doen.

Het Europees Parlement wil dat repareren aantrekkelijker wordt gemaakt en dat fabrikanten verplicht worden informatie over reparatie en onderhoud gratis beschikbaar te maken.

Waar is Frans?

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft vandaag ook iets te zeggen. Hij staat de pers te woord over bedrijven die zich groener voordoen dan ze zijn en over het recht op reparatie.

Timmermans houdt zich bezig met de groene toekomst van Europa. Hij trekt de kar van de Europese klimaatplannen die ervoor moeten zorgen dat Europa tegen 2050 niet meer bijdraagt aan klimaatverandering en dus klimaatneutraal wordt.

Weg met het veto

Europarlementariërs stemmen over een voorstel van Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks). Zij wil dat Europese besluitvorming daadkrachtiger wordt.

Ze heeft de steun van Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA). “Iedere maand ondermijnt Viktor Orbán de Europese eenheid tegen Rusland door met zijn veto sanctie- en steunpakketten tegen te houden. Dat moet een keer afgelopen zijn. Als ons voorstel wordt uitgevoerd, kunnen beslissende stappen in buitenlandse zaken eindelijk per meerderheidsbesluit worden aangenomen.

Wandeling

En zou je vandaag Bert van Slooten en Tijn Sadée in het centrum van de Europese politiek tegenkomen, schrik vooral niet.

Ze maken een journalistieke wandeling door de EU-wijk in Brussel. Ze lopen er langs het Europees Parlement, de Europese Commissie en het Europagebouw. En vooral: het Luxemburgplein. Onderweg staan ze stil bij de dramatische momenten uit de hedendaagse Europese politiek, aan de hand van smakelijke én onheilspellende anekdotes. Tijn Sadée schreef eerder een impressie van de eerste wandeling en die vind je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie