Speelschema: Provinciale verkiezingen, migratietop en zoomen met Eurocommissaris

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is inmiddels woensdag. Tijd voor de gemeente Den Haag om bekend te maken hoeveel Nederlanders in het buitenland zich nou aangemeld hebben om mee te stemmen met de Provinciale Statenverkiezingen. Ook tijd voor de Tweede Kamer om de migratietop eind deze week te bespreken en voor de minister van Buitenlandse Handel om met de Eurocommissaris te bellen.

Nederlanders in het buitenland

Vandaag wordt duidelijk hoeveel Nederlanders in het buitenland zich geregistreerd hebben om voor de eerste keer ooit mee te stemmen in de Provinciale Statenverkiezingen.

De teller stond onlangs op ongeveer 35.000. Het precieze aantal wordt vandaag bekendgemaakt. In vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen lijkt het aantal aanmeldingen wat laag. Daar zijn ongeveer 90.000 mensen voor geregistreerd.

Let op: het aantal registraties neemt iedere verkiezing toe en een registratie hoeft ook maar één keer te gebeuren. De 90.000 aanmeldingen zijn dus een optelsom van meerdere verkiezingen.

Voorbereiding migratietop

In de Tweede Kamer wordt gesproken over de aankomende Europese top in Brussel. De top is mede door Nederland aangevraagd. De regering wil daar migratie opnieuw op de agenda zetten.

Volgens premier Mark Rutte is hij net als zijn collega’s een beetje in slaap gesukkeld wat migratie betreft.

Enkele EU-landen willen EU-geld gebruiken om hekken op de grens te bouwen. Het standpunt van Nederland is onduidelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra die onlangs in Brussel was, gaf er geen beslissend antwoord over.

Handel en ontwikkeling

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher heeft een zoommeeting met Eurocommissaris van Handel Valdis Domvbrovskis.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie