Speelschema | Prinsjesdag, gehandicaptenkaart en de boekhouding van Hoekstra

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
DEN HAAG – Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de Troonrede voor aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk. Naast hem koningin Maxima. Normaliter wordt de Troonrede in de Ridderzaal uitgesproken, maar omdat vanwege corona meer ruimte nodig was, werd voor het tweede jaar op rij uitgeweken naar deze locatie. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL

Het is de derde dinsdag van september vandaag. Dat betekent in Brussel misschien niet zo veel, maar wel in Nederland. Het is Prinsjesdag. De dag waarop de koning met zijn glazen koets door Den Haag rijdt en voor de Staten-Generaal de Troonrede houdt. Een spannende dag dus. In de Troonrede geeft de regering inzicht in hoe het regeringsbeleid er het komende jaar uit zal zien.

Voor wie alvast wil weten hoe het precies gaat lopen, hier een kleine greep uit de planning: vanaf 11u30 vertrekken Kamerleden van de Eerste en de Tweede Kamer naar de Koninklijke Schouwburg. Anderhalf uur later vertrekt ook de koning. Dan zal hij de troonrede houden en verder trekken richting Paleis Noordeinde. Rond 15u30 geeft de minister van Financiën het koffertje met de miljoenennota en rijksbegroting aan de Tweede Kamer.

Gehandicaptenkaart ook voor ouderen

Terug naar Brussel. Daar gaat het Europees Parlement namelijk ongestoord verder. Europarlementariër Toine Manders (CDA) maakt zich druk over de Europese gehandicaptenkaart. Europarlementariërs gaan er al vroeg in de ochtend over in gesprek.

“Het is een goede stap van de Europese Commissie om deze Europese kaart in te voeren, die in alle lidstaten wordt erkend. Maar ook ouderen die niet of minder mobiel zijn, kunnen moeilijkheden ondervinden. Daarom vind ik het noodzakelijk dat in de EU een Europese gehandicapten- én ouderenkaart wordt ingevoerd.

Hoekstra’s boekhouding

Voor Hoekstra verhoord wordt door het Europees Parlement, wordt er ook naar zijn financiën gekeken. Dat is de taak van de commissie Juridische zaken binnen het Europees Parlement. Er wordt gekeken of Hoekstra’s financiële verklaring eerlijk is en of er geen sprake is van belangenverstrengeling. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius houdt zich ermee bezig.

Borrelen

En toch sijpelt Prinsjesdag de grens over. In het Holland House in Brussel wordt later vandaag de troonrede besproken door Nisrine Sahla (NOS), Alexander Bakker (De Telegraaf) en Romana Abels (Trouw), onder leiding van Rogier Elshout. De centrale vraag: Prinsjesdag 2023 is anders dan andere jaren, wat gaat er gebeuren in het politieke landschap van Nederland?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie