Speelschema: prijsplafond voor de feestdagen, en treinen met Heijnen

Ze proberen het nog eens: de Europese Energieministers praten vandaag in Brussel weer over een gasprijsplafond.

2 min. leestijd
(Bron: consilium.eu)

Het aantal keer dat de EU-lidstaten bij elkaar kwamen voor het Europees gasprijsplafond, is niet meer op twee handen te tellen. Vandaag proberen de Energie-, en Klimaat-ministers van de Europese lidstaten het nog één keer in Brussel. Vorige week gaf Klimaatminister Rob Jetten aan te hopen dat het dossier voor de kerstvakantie is afgerond, “Daarna wil iedereen natuurlijk graag de feestdagen ingaan. Maar als het nodig is, blijven we doorpraten totdat we er zijn.” Het Nederlandse kabinet is voorzichtig met de invoering van een prijsplafond, omdat het vreest dat het de leveringszekerheid in gevaar brengt.

Vorige week is er al iets wat lijkt op vooruitgang geboekt, constateerde Jetten toen: “We hebben vooruitgang geboekt in verband met de veiligheid van het prijsmechanisme. Er zijn afspraken gemaakt over wanneer het mechanisme wordt uitgezet als de leveringszekerheid onder druk komt te staan.” Maar wanneer het mechanisme dan weer ‘aan’ zou worden gezet, is een volgend, nog onopgelost, vraagstuk.

Heijnen en de treinen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft vandaag weer het internationale treinverkeer op de agenda staan. Twee weken geleden kreeg ze een ‘Sinterklaascadeautje’ uit Brussel, want de Lelylijn is opgenomen in het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T). Vandaag staat weer een andere verbinding centraal: die met België. Heijnen bezoekt Weert, samen met de Belgische transportminister Gilkinet (Transport), voor een goed gesprek over grensoverschrijdende treinverbindingen op locatie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie