Speelschema: Passagiersrechten, natuurherstelwet en sociale zaken

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Het college van Eurocommissarissen zit vandaag samen. Europarlementariërs stemmen vandaag over de natuurherstelwet en gaan op bezoek bij de Belgische ministers van Sociale Zaken.

Passagiersrechten

Naar verwachting presenteert de Europese Commissie vandaag een voorstel dat de rechten van passagiers moet verbeteren.

Natuurherstelwet

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben eerder deze maand een akkoord bereikt over de omstreden natuurherstelwet. Het doel van de wet is om aangetaste natuur in de EU te herstellen. Zo moet er in natuurgebieden gelet worden op de biodiversiteit en zijn er afspraken gemaakt voor het planten van bomen.

Nu moeten de lidstaten en het Europees Parlement dit akkoord ook nog elk intern goedkeuren. Vandaag stemmen Europarlementariërs uit de milieucommissie er een eerste keer over. Naar verwachting stemt het volledige Europees Parlement er begin volgend jaar over.

Sociale Zaken

Europarlementariërs van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken, met onder andere PvdA’er Agnes Jongerius, gaan op bezoek bij de Belgische ministers Dermagne (Economie en Werk) en Vandenbroucke (Sociale Zaken). Europarlementariërs krijgen daarbij de gelegenheid om met de ministers over hun Europese prioriteiten te praten. Op 1 januari 2024 nemen de Belgen immers het EU-voorzitterschap over.

“Er moet nog een aantal belangrijke sociale dossiers uitonderhandeld worden in de laatste maanden van dit mandaat”, vertelt Jongerius. “Maar ik heb goede hoop dat dat gaat lukken onder het Belgische voorzitterschap. Zo is het veiligstellen van de sociale dimensie van de nieuwe begrotingsregels ook voor hen een prioriteit”.

Onderzoek naar Tunesië en Libië

En de Groenen presenteren vandaag een onderzoek naar de implicaties van samenwerking met de grenswachten van de Noord-Afrikaanse landen Tunesië en Libië. Volgens de Groenen leidt de samenwerking tot slechte situaties voor vluchtelingen en migranten. De landen hebben niet veel op met de mensenrechten en de grenswachten van Tunesië en Libië zouden mensenrechten schenden terwijl ze Europees geld krijgen. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik spreekt ook op het evenement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie