Speelschema: Paling, tik op Hongaarse vingers en industriepolitiek in Brussel

2 min. leestijd

De Commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement buigt zich vandaag over een rapport waarmee het de Hongaarse regering ter verantwoording roept voor de systematische bedreigingen van de Europese waarden in het land. Het is ook een tik op de vingers van de EU-lidstaten, die de neergang van de Europese rechtsstaat te lang op zijn beloop hebben gelaten.

Red de paling

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) duikt samen met de Sustainable Eel Group in de bescherming van de Europese paling. Het palingbestand, de totale hoeveelheid paling in Europa, is sinds 1970 met 90% afgenomen en wordt tegenwoordig bedreigd door illegale visserij en industrie zoals de waterkrachtturbines. Vijftien jaar geleden werd daarom al een palingverordening aangenomen om de dieren te beschermen. Vandaag wordt de balans opgemaakt. Gaat het al wat beter met de Europese paling?

Wetenschapsfestival

Het is overigens niet enkel kommer en kwel: in Leiden wordt namelijk het Europees wetenschapsfestival georganiseerd. Het evenement, dat van 13 tot 16 juli wordt gehouden, heeft als hoofdthema’s ‘weerbare samenlevingen’, ‘betrokken wetenschap’ en ‘grenzen overschrijden’. De Europese Unie heeft een EU-paviljoen in de Pieterskerk ingericht en zal vanuit die locatie de verschillende Europese missies en subsidieprogramma’s toelichten. Kun je Leiden niet bezoeken? Geen ramp: het is een hybride evenement en dus ook online te volgen.

Industriepolitiek kan beter

Tot slot wordt er in de industriecommissie van het Europees Parlement gestemd over een rapport van CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. In dat document roept hij op om meer in te zetten op groene industriepolitiek in de Europese Unie. Dat betekent volgens Berendsen ook slimmer omgaan met de Europese buitengrenzen: “Bescherming van onze banen, kennis en infrastructuur is essentieel en dat begint met een doordachte strategie op het vlak van overnames en investeringen. Europa heeft bijvoorbeeld te lang de kaas van het brood laten eten door industriële grootmacht China. De stemming is hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie