Speelschema: Over mest, open data en het negeren van de Tweede Kamer in Brussel

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Dierlijke mest staat op de agenda in het Europees Parlement in Straatsburg vandaag. De kosten van kunstmest rijzen sinds de Russen Oekraïne binnenvielen de pan uit. Daarom roept het Europees Parlement de Europese Commissie en de lidstaten op om boeren te steunen middels het toestaan van dierlijke meststoffen.

De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA): “Ik blijf pleiten voor groene, organische kunstmestvervangers zoals RENURE – dit zijn gerecycleerde meststoffen uit dierlijke mest zonder dat dit resulteert in extra uitstoot. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie de voordelen van RENURE erkent en opneemt in haar plannen.”

Nederland in het beklaagdenbankje

De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat het verzuimt EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie in te voeren. Nederland heeft, net als België, Bulgarije en Letland, de zogeheten Open Data-richtlijn nog altijd niet overgenomen. Dat had anderhalf jaar geleden al gebeurd moeten zijn. Het Europees Hof in Luxemburg kan Nederland een dwangsom of boete opleggen.

De vier EU-lidstaten hebben nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels invoeren, terwijl ze daar al meermaals op zijn gewezen, zegt de Commissie. Nederland kan de rechtszaak en een mogelijke straf misschien nog afwenden. Het kabinet liet twee weken geleden weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat het zo lang duurt, komt door “prioritering van covid-19-wetgeving en gebrek aan capaciteit”.

Van Huffelen op het matje

SP-Kamerlid Leijten roept staatssecretaris Van Huffelen vanaf 10 uur op het matje over het negeren van een Kamermeerderheid inzake de Nederlandse positie in het Europese debat over de Europese digitale identiteit.  

Ondanks breed gedragen verzet vanuit de Kamer, vond Van Huffelen het geen goed plan om tegen de Europese digitale identiteit te stemmen afgelopen december. Het zou de betrokkenheid van Nederland bij verdere onderhandelingen in de weg kunnen staan.