Speelschema | Nederlandse bewindslieden in Brussel over de euro, diploma’s en jeugd

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de Nederlandse hoofdrolspelers op Brusselse onderwerpen? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vanmiddag komen in Brussel de ministers van Financiën bijeen, maar alleen uit die landen waar met de euro wordt betaald. De Nederlandse minister Van Weyenberg bespreekt met collega’s de Europese begroting, de banken en de macro-economische situatie, zo is op de agenda te lezen. Ook de concurrentiekracht van de eurolanden en kapitaalmarktenunie zijn onderwerp van gesprek tijdens het diner. Morgen mag Van Weyenberg ook aan de bak in Brussel, maar dan met alle 26 collega’s. De economische en financiële gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne staat dinsdag op de agenda, evenals de aanpak van belastingfraude en de financiële consequenties van de vergrijzing in Europa en klimaatactie. Op dat laatste onderwerp heeft Van Weyenberg een speciale rol: samen met het Belgische EU-voorzitterschap zal de Nederlandse minister van Financiën een ‘werkprogramma van de Coalitie van ministers van Financiën voor klimaatactie 2024-2025’ presenteren en de ministers informeren over het resultaat van de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF.

Erkenning diploma’s Baltische staten

En dan naar een voormalig Nederlands staatssecretaris van Financiën: Frans Weekers. Hij is tegenwoordig secretaris-generaal van de Benelux. Vanavond presenteert hij in Brussel, samen met de onderwijsministers uit de Benelux en de Baltische Staten, evenals vertegenwoordigers van internationale onderwijsorganisaties en Europese instellingen, het verdrag over diploma-erkenning in de zes landen. We schreven er bij Brusselse Nieuwe al eerder over, lees hier het artikel. De landen willen graag dat meer Europese landen zich bij hen aansluiten.

De jeugd heeft de toekomst

Ook in Brussel vandaag: staatssecretaris Van Ooijen voor de Europese Jeugd- en Sportraad. Daar gaat hij in gesprek met EU-jongerenvertegenwoordigers. Met zijn Europese collega-ministers en staatssecretarissen praat hij over de uitkomsten van het Europees Jaar van de Jeugd 2022 en over jongerenwerk. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie