Speelschema Op reis van Davos tot Brussel

2 min. leestijd
Davos WEF
Davos, GR / Switzerland – 15 January 2020: the congress center in Davos with flags of nations at sunrise during the WEF World Economic Forum

Premier Rutte vervolgt vandaag zijn buitenlandse reis in Davos. Gisteravond was hij in Ierland om de Brexit te bespreken. Nu de Britten hebben gedreigd om delen van de akkoorden op te zeggen, zou er opeens een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland kunnen ontstaan. In Davos woont hij het Wereld Economisch Forum bij (WEF), een bijeenkomst waar wereldleiders en topondernemers met elkaar discussiëren over de toestand in de wereld en wat daaraan gedaan kan worden. Minister van Buitelandse Zaken Hoekstra is al sinds gisteren in Zwitserland. Hij liet er zelfs een Europese vergadering voor schieten. En minister Kaag voegt zich vanavond na afloop van de vergadering in Brussel bij de andere ministers van Financiën, bij Rutte en Hoekstra.

Minder ver

Minister van Landbouw Henk Staghouwer reist minder ver. Hij bespreekt vandaag in Brussel de actuele situatie op de landbouwmarkten. Komt er extra geld voor biogasinstallaties en vooral extra zekerheid voor de boeren? Bovendien bespreken de ministers het extra geld dat de ministers krijgen uit de zogenoemde landbouwcrisisreserve. Nederland krijgt 8 miljoen euro uit deze geldpot. De plannen moeten voor de zomer bij de Europese Commissie worden ingediend.

Staghouwer wil vooral varkens- en pluimveebedrijven extra geld geven. Ze moeten dan wel de euro’s gebruiken om groene investeringen te doen. Het is Europees geld. Als Nederland dus niet aan de voorwaarden voldoet, blijft het op de Brusselse plank liggen.

Geen geweld

De Tweede Kamer krijgt vandaag een zogenoemde technische briefing over de Europese richtlijn tegen huiselijk- en seksueel geweld. Het kabinet is vooral enthousiast over de doelstellingen en vindt dat via de nieuwe wet wordt bijgedragen aan een veiliger Europa en een Europa waar minder discriminatie tussen mannen en vrouwen plaatsvindt. Bovendien is het goed als de wetten in Europa op dit gebied beter op elkaar zijn afgestemd.

Maar er zijn wel twijfels over de kosten en of het allemaal uitvoerbaar is. Wat het kabinet betreft, moet de Europese Commissie dit nog eens goed doorrekenen. Bovendien is alles wel heel erg gedetailleerd waardoor er weinig ruimte voor lidstaten overblijft om zaken zelf te regelen. De komende tijd zullen de lidstaten met het Europees Parlement onderhandelen over de richtlijn. Of het ooit tot een echte wet komt is de vraag, omdat lang niet alle lidstaten enthousiast over de voorstellen zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie