Speelschema Op naar Esbjerg

2 min. leestijd

Premier Rutte en minister Jetten zijn vandaag in de Deense havenstad Esbjerg, waar ze praten met hun Duitse, Belgische en Deense collega’s over energie uit de Noordzee. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schuift aan. Het is de bedoeling dat aan het eind van de dag een akkoord wordt gepresenteerd waarin staat dat de productie van de windmolens op zee de komende tijd drastisch wordt verhoogd.

De Deense premier Mette Frederiksen, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, premier Alexander De Croo van België en premier Rutte zullen waarschijnlijk afspreken meer dan 150 gigawatt (GW) te gaan produceren. Om een idee te krijgen; het kabinet heeft net afgesproken dat de productie in Nederland (op zee) omhoog moet naar 21 GW. Het getal ligt ook boven de plannen die het Europees Parlement in februari (net voor de oorlog in Oekraïne) heeft aangenomen van 60 GW in het jaar 2030 (oplopend naar 340 in 2050).

Hoog bezoek

Koningin Maxima bezoekt samen met Eurocommissaris Mariya Gabriel de Technische Universiteit Delft. Ze beginnen met een bezoek aan het laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar de kleinste bouwstenen van cellen. De wetenschappers proberen om kunstmatige cellen te maken.

Daarna bekijken ze duurzame huizen. Op het terrein van de universiteit wordt gewerkt aan huizen op basis van de laatste ontwikkelingen op het gebied van isolatie, klimaatvriendelijk bouwen en inrichten. Omdat er ook mensen in de deze huizen wonen, kunnen de onderzoekers niet alleen meten of deze nieuwe technologieën aanslaan, maar ook bijstellen als dat nodig is. Houd vandaag Tijmen van den Born in de gaten, want hij is namens Brusselse Nieuwe aanwezig.

De toestand in Europa

Vandaag en morgen debatteert het Europees Parlement over het Rechtsstaatrapport van de Europese Commissie over het jaar 2021. Het zal vooral gaan over Polen en met name Hongarije. Het jaarlijkse rapport over de toestand van de rechtsstaat in de Europese Unie is een idee van Sophie in ’t Veld (D66) dat door de Europese Commissie is overgenomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie