Speelschema: Oost west, thuis best

2 min. leestijd

De werkbezoeken van de delegaties van het Europees Parlement naar Polen en Israël naderen hun einde. Een delegatie van de EP-commissie Begrotingscontrole (CONT) was de afgelopen dagen in de Poolse hoofdstad Warschau om te onderzoeken wat daar precies gedaan wordt met het Europees geld.  Op de agenda stonden verschillende bezoeken. Men ging onder meer langs bij Poolse onderzoeksjournalisten en parlementsleden. Samen met haar collega’s vertelt Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) om 12:30 uur over de bevindingen van de delegatie. De persconferentie is hier te volgen.

Pegasus

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) keert vandaag ook huiswaarts na een aantal werkbezoeken in Israël. De reden voor het bezoek is dat “journalisten, activisten en politici digitale inbraken te verduren hebben gehad met behulp van Pegasussoftware van het Israëlische bedrijf NSO-Group”, schrijft zij op Twitter. In Jeruzalem en Tel Aviv sprak zij met lokale experts en belanghebbenden over spionagesoftware, cyberbeveiliging en grondrechten. 

In ‘t Veld ging goed voorbereid op reis naar Israël. Uit voorzorg tegen mogelijke spionage tijdens het bezoek ruilde ze haar eigen telefoon namelijk even in voor een speciaal beveiligd toestel.

Energiebesparing

Tot slot komen vandaag alle Eurocommissarissen samen. Momenteel zijn dit er 27, één voor elke EU-lidstaat. Commissievoorzitter is Ursula von der Leyen. Mogelijk komt de Commissie met een voorstel voor energiebesparing in de Europese Unie.

Het zal misschien het laatste voorstel van de Commissie voor de zomer zijn, maar bij Brusselse Nieuwe beginnen we vanaf vandaag juist met een splinternieuwe nieuwsbrief voor klimaat en energie. Abonneer je hier voor een abonnement en blijf op de hoogte van de op dit gebied belangrijke ontwikkelingen in Nederland en Brussel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie