Speelschema: ontbijt in Brussel, debat in Den Haag

2 min. leestijd

De dag na de verkiezingen begint Jan Huitema (VVD) met een ontbijt met de liberale milieuministers. Op de agenda staan onder andere de plannen voor Fit for 55 en de CO2-uitstoot van bussen en auto’s. Huitema is erbij omdat hij voor het Europees Parlement rapporteur is op dit gebied en de wetgeving door het parlement moet loodsen.

Na het ontbijt gaan de ministers Jetten en Van der Wal door naar de vergaderzaal, waar ze moeten onderhandelen met de overige EU-ministers voor milieu. Dan gaat het niet alleen over Fit for 55 en CO2-uitstoot, maar ook over ontbossing en de plannen voor een heffing tegen de vervuiling door vliegtuigen. Ook plannen om schepen te laten betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken komen aan bod.

Europese wet

De Tweede Kamer buigt zich over een Europese Verordening (een Europese wet die rechtstreeks toepasbaar is) over strategische diensten, zoals hoogwaardige technologie. De wet is al goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Het is de bedoeling dat er meer controle komt op de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten. Hier te volgen. Meer informatie over de wet is hier te lezen.

Loonkloof

De loonkloof tussen mannen en vrouwen moet met Europese regels worden gedicht. Samira Rafaela (D66) is rapporteur over dit onderwerp. Gemiddeld verdienen vrouwen in de EU nog steeds veertien procent minder dan mannen. Hier is het debat te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie