Speelschema: Online shoppen, F-gassen en digitalisering

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Zoals altijd is het Europees Parlement weer aan het debatteren. Ze hebben het over online shoppen en vervuilende gassen. Ook de Europese Commissie komt bij elkaar en Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans heeft zelfs een videogesprek met de voorzitter van de Europese voetbalbond EUFA.

Online shoppen

Europarlementariërs hebben het vandaag over online shoppen. We doen het in Nederland steeds meer, vooral sinds corona. Waar voorheen de kwaliteit door de consument in de winkel al gecontroleerd kon worden, is dat met online shoppen een stuk moeilijker.

Het Europees Parlement zal het daarom hebben over nieuwe regels die ervoor moeten zorgen dat producten in de EU, of ze nu online of in traditionele winkels worden verkocht, voldoen aan de veiligheidseisen. Daarbij wordt gekeken naar regels over het terugroepen van producten en het online verwijderen van verkoopplatformen.

Vervuilende gassen

Ook op de agenda: klimaatverandering. Het Europees Parlement stemt over de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). De uitstoot daarvan moet fors omlaag om de EU daadwerkelijk klimaatneutraal te maken.

Gefluoreerde broeikasgassen worden vaak gebruikt in airconditioningsystemen, koelmachines en warmtepompen. F-gassen worden weliswaar minder uitgestoten, maar hebben soms een veel zwaardere impact op het klimaat dan CO₂.

Europese Commissie

De Europese Commissie zit ook niet stil. Zij komen bij elkaar om het te hebben over de digitalisering van de bedrijfsadministratie. Bedrijven en ondernemingen moeten gemakkelijker kunnen opereren op de Europese markt. De administratie voor bedrijven digitaal gemakkelijker maken is daarom niet onbelangrijk.

Onze eigen Frans Timmermans heeft een speciale taak vandaag. Hij heeft een videogesprek met UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie