Speelschema | Nexit-referendum en EU-diplomaten

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na weer een dag van boerenprotesten is het vandaag weer redelijk rustig in Brussel. Europarlementariërs zijn op reis of op bezoek in Nederland. En ook in het Raadsgebouw blijft de rode loper leeg. Maar in Nederland houden ze zich nog wel bezig met de EU. Verder in het speelschema een aantal besprekingen op diplomatiek niveau.

Nexit

Tweede Kamerleden bespreken in Den Haag vandaag het voorstel van FvD-politicus Pepijn van Houwelingen om een raadplegend Nexit-referendum te houden. FvD wil al sinds haar oprichting dat Nederland de EU verlaat.

Het voorstel tot een referendum komt op een goed moment. De PVV, traditioneel ook voorstander van een Nederlands vertrek uit de EU, is immers de grootste partij. Door de verhoudingen in de Tweede Kamer hebben eurosceptische partijen wind in de zeilen.

De positie van de PVV is hierbij interessant. De partij van Geert Wilders onderhandelt met VVD, NSC en BBB over het vormen van een kabinet en ondanks het feit dat de drie partijen eurokritisch zijn, willen zij geen Nexit. De vraag is nu of de PVV bij haar traditionele standpunt blijft of de toon wat zachter wordt.

EU-diplomaten

EU-diplomaten komen vandaag bij elkaar om voorbereidingen te treffen voor EU-ministerraden. Ze vergaderen over klimaat, buitenlandse zaken, maar ook over ontbossing, veiligheid en de Europese bankenunie. Begin april komen de ministers weer bij elkaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie