Speelschema: Natuurherstelwet, meer EU-geld en koninklijk bezoek

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De lidstaten buigen zich vandaag over de natuurherstelwet, de Europese Commissie vraagt de lidstaten wellicht om meer geld en het koningspaar bezoekt België.

Natuurherstelwet

We raken er maar niet over uitgeschreven: de natuurherstelwet. Green Deal-baas Frans Timmermans deed een voorstel om de nakende biodiversiteitscrisis af te wenden. Critici vrezen echter dat het verslechteringsverbod, dat stelt dat de natuur niet verder achteruit mag gaan, wederom voor een vergunningstop zal zorgen. 

Het Europees Parlement boog zich vorige week nog over de kwestie, maar verzeilde in een patstelling. Wie weet kan stikstofminister Christianne van der Wal vandaag samen met haar Europese collega’s het goede voorbeeld geven in Luxemburg.

Meer EU-geld

De huidige meerjarige Europese begroting loopt van 2021 tot 2027. Bij het vastleggen van de bedragen had echter niemand verwacht dat er ineens miljarden naar energiepakketten en Oekraïense wapens zouden gaan. Het resultaat: de Europese Commissie zit krap bij kas.

Vandaag presenteert de Commissie daarom een herziening van die begroting. De verwachting is dat de Commissie de lidstaten zal vragen om de portemonnee te trekken. En dat belooft nog spannend te worden: alle 27 lidstaten moeten namelijk akkoord gaan. Minister van Financiën Sigrid Kaag liet in elk geval al weten dat de Commissie maar wat creatiever moet omgaan met de reeds bestaande budgetten. 

Koninklijk bezoek

Vandaag trapt ook ons koningspaar hun driedaagse staatsbezoek aan België af. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra geniet de eer om hen vandaag te begeleiden. Het staatsbezoek begint in Brussel, waar het koninklijk paar met de koninklijke trein aankomt op station Brussel-Zuid en wordt ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Verder op de planning staat onder meer een gesprek met de Belgische premier Alexander De Croo, een bezoek aan één van België’s zes parlementen en een wandeling over de Grote Markt.