Speelschema: natuurherstel, chips en lessen uit coronapandemie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Op dag twee van de Straatsburgweek voor het Europees Parlement staat de natuurherstelwet weer op de agenda. In drie verschillende commissies in het Europees Parlement werd de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans afgeschoten. De Europese lidstaten konden zich wél vinden in de wet die aftakelende natuurgebieden in Europa moet verbeteren. Vandaag debatteert het Europees Parlement opnieuw over de wet.

De christendemocratische EVP, waar ook het CDA en de ChristenUnie bij zitten, heeft zich stevig verzet tegen de wetgeving voor natuurherstel. De fractie maakt zich zorgen over de juridische gevolgen van onderdelen van de wet. Ze zijn bang dat strenge regels rond nog meer natuurgebieden dan alleen Natura 2000-gebieden leiden tot een vergunningsstop. Het zou betekenen dat Nederland opnieuw op slot gaat na de stikstofcrisis.

Voorstanders van de natuurherstelwet vinden juist dat de discussie gekaapt is door persoonlijke belangen binnen de EVP en vooral ook verkiezingsbelangen voor de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Chipwet

Ook wordt er vandaag gedebatteerd over EU-chipwetgeving. Chips gaan ontzettend belangrijk zijn in de groene Europese industrie die de EU de komende jaren wil gaan bewerkstelligen. Ze zijn nodig in veel elektronische apparatuur die gebruikt wordt in groene technologie.

Om die chips te maken zijn echter grondstoffen nodig die vaak niet in Europa te vinden zijn. De wet heeft tot doel de levering van chips veilig te stellen door de productie en ook technologische innovatie te stimuleren. Ook moet een speciaal crisisplan ervoor zorgen dat wanneer er tekorten ontstaan de EU alsnog genoeg chips kan produceren.

Pandemie

En ook weer terug van weggeweest. Gesprekken over corona. Europarlementariërs gaan vandaag in debat over de coronapandemie die heel Europa voor een tijd stilgelegd heeft. Ze kijken welke lessen er geleerd kunnen worden uit de pandemie en ze doen aanbevelingen aan de Europese Commissie.

Naar verwachting gaan Europarlementariërs oproepen tot meer Europese samenwerking op het gebied van gezondheid. Ook willen ze nationale gezondheidsstelsels versterken en willen ze meer toezicht op maatregelen die er genomen worden.