Speelschema: Ministers krijgen kaders Kamer mee en wat is er Europees aan onderwijs?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron: Istock

Minister Kaag gaat volgende week naar Brussel en de Tweede Kamer geeft haar vandaag de kaders mee. Op de agenda van de Europese ministers van Financiën staan de jaarlijkse afdrachten aan Brussel op de agenda en ook de afbouw van het Europese noodfonds dat ten tijde van de Griekse eurocrisis werd opgericht. Dus dit zal deze ochtend ook aan de orde komen in Den Haag. In de middag mag Kaag nog een keer aan de bak, dan praat de Tweede Kamer met haar over de toekomst van de euro.

Werkgelegenheid in Europa, maar ook platformwerk en sociale zekerheid staan op de agenda van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgende week in Brussel. Ook zij kan zich in debat met de Tweede Kamer vandaag vast voorbereiden op de vergadering met haar Europese collega’s.

Defensie

Ook ministers Hoekstra en Ollongren mogen binnenkort weer naar Brussel. De Tweede Kamer bereidt met hen de Nederlandse inzet voor over bijvoorbeeld het Strategisch Kompas. Daarin heeft de Europese Unie voor de komende 5-10 jaar duidelijke ambities en actiepunten geformuleerd op het gebied van veiligheid en defensie.

In Brussel stemt het Europees Parlement over een verslag betreffende de oprichting van een “Snel inzetbare EU-capaciteit”, die volgens het Europees Parlement moet worden uitgerust met maximaal 5000 militairen om op crises te kunnen antwoorden. (Hier te volgen in de ochtend).

Onderwijs

De Onderwijsraad publiceert vanmiddag om 14.00 uur een advies over de betekenis van Europa voor het Nederlandse onderwijs. Hoe dient de Nederlandse regering zich op te stellen in Europees onderwijsbeleid gezien huidige en toekomstige ontwikkelingen? Onderwijs werd tot op heden nooit in Europees verband geregeld, maar in Europees verband werken lidstaten intensiever samen en worden minder vrijblijvende afspraken gemaakt. Hiervan gaat steeds meer invloed uit, ook op het onderwijs in Nederland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie