Speelschema: Milieucriminaliteit, Bosnië en vrouwen in transport

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Ook buiten Straatsburg gaat het werk van het Europees Parlement door. Europarlementariër Toine Manders (CDA) vertelt de pers vandaag over een rapport inzake milieucriminaliteit, terwijl andere Europarlementariërs praten over het EU-lidmaatschap van Bosnië. Daarnaast is er ook speciale aandacht voor vrouwen in de transportsector.

Milieucriminaliteit

De briefing over milieucriminaliteit die eigenlijk vorige week plaats zou vinden, vindt vandaag plaats. Toine Manders vertelt de pers wat het Europees Parlement denkt over een Europese wet die milieucriminaliteit moet aanpakken. Eind 2021 kwam de Europese Commissie met het voorstel om de bescherming van het milieu via het strafrecht te versterken.

De wet is bedoeld om een gelijk speelveld te creëren op het gebied van milieucriminaliteit door overeen te komen wat nou precies strafbaar moet zijn en wat sommige termen nu precies betekenen. Doordat niet in alle lidstaten hetzelfde strafbaar is of dezelfde termen gebruikt worden kunnen bedrijven en personen soms benadeeld worden.

Bosnië

Het Europees Parlement komt vandaag bij elkaar om het te hebben over Bosnië. Het Balkanland wil lid van de EU worden, maar dat gaat niet makkelijk.

De nieuwe premier van Bosnië en Herzegovina gaat in gesprek met Europarlementariërs. Het Europees Parlement hoopt dat de regering van het land economische hervormingen doorvoert en ook de rechtsstaat weer fatsoenlijk op poten zet.

Vrouwen in transport

Terwijl er een personeelstekort is in de transportsector, zijn er maar weinig vrouwen die zich aangetrokken voelen tot de branche. Het Europees Parlement roept de lidstaten en Europese Commissie op om hier wat aan te doen.

“Het is hoog tijd dat de sector zich aanpast en zo aantrekkelijker en veiliger voor vrouwen wordt: dicht de loonkloof, zorg voor voldoende toiletten op de werkplek, doorbreek het stigma dat transport een ‘mannensector’ is en verzeker een veilig werkklimaat voor vrouwen”, zegt Europarlementariër Vera Tax (PvdA).

Caroline Nagtegaal (VVD) heeft eerder al vrouwen gesproken in de sector en het met hen gesproken over de problemen waar ze tegenaan lopen. Ook zij onderstreept dat het stigma doorbroken moet worden. Via een YouTube-serie waarin ze vrouwen naar hun werk brengt, vraagt ze aandacht voor het probleem.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie