Speelschema | Migratie, energie; en landbouw in Den Haag

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In Straatsburg gaat vandaag de tweede dag van de plenaire week van start. In Den Haag is er tijd voor een (heel kort) debat over Europese landbouw. 

Migratie

Vol trots stond ‘Team Europe’ in juli op de foto te pronken met de Tunesische president Saied. Premier Rutte reisde samen met Commissievoorzitter von der Leyen en de Italiaanse premier Meloni af naar Tunesië om een migratiedeal te sluiten. Twee maanden later is er voor dat enthousiasme vooral scepticisme in de plaats gekomen. De kranten kopten dat de Tunesische politie migranten in mensonterende omstandigheden in de woestijn dumpte. En welk mandaat had ‘Team Europe’ überhaupt om deals namens de EU te sluiten? 

Daar gaat het Europees Parlement vandaag over in debat. “De Tunesiëdeal moet van tafel. Dit soort oppervlakkig opportunisme dient geen enkel doel” reageert PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten alvast. “We hebben een asiel- en migratiebeleid nodig dat gestoeld is op feiten en solidariteit, in plaats van op vage afspraken met dictatoriale types, die wegkijken wanneer mensen omkomen in de woestijn of op de zee.”

Energiedoelen

Later op de dag staat er in Straatsburg een stemming op de planning over het aanscherpen van de Europese energiedoelen. Onder de nieuwe wet zou het duurzame energiedoel verhoogd worden van 32 procent naar 42,5 procent in 2030. In de praktijk komt dit erop neer dat de EU haar aandeel duurzame energie moet zien te verdubbelen tegen 2030. 

Ook moet de wet definitief bepalen wat nu wel en wat niet als duurzame energie geldt. De lidstaten en het Europees Parlement hadden maart dit jaar al een voorlopig akkoord over de plannen.

Europese landbouw in Den Haag

In de Tweede Kamer staat er een rits tweeminutendebatten op de planning (debatten waarbij elke fractie maximaal eenmaal twee minuten het woord krijgt). Daarbij is er ook tijd voor een debat dat terugblikt op de bijeenkomst van de EU-ministers van Landbouw in juni. Die bijeenkomst stond in het teken van het verduurzamen van de Europese visserij en het pesticidegebruik in de landbouw.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie