Speelschema | Migratie en Europese economie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

De Europese migratieministers komen vandaag bij elkaar in Brussel. In de Tweede Kamer staan in de commissie Financiën veel economische onderwerpen op de planning. 

Migratie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz ziet haar Europese collega’s weer vandaag. De ministers zullen onder meer de lopende onderhandelingen over de nieuwe EU-asielwetgeving bespreken. Die verlopen vooralsnog niet bepaald van een leien dakje. 

Later op de dag staat de samenwerking met Zuid-Amerika op het vlak van veiligheid op het programma. Grote hoeveelheden cocaïne belanden vanuit dat continent in de haven van Rotterdam. Dit is dus een erg belangrijk onderwerp voor Nederland. Tot slot zullen de ministers het nog hebben over het tijdelijk mechanisme dat het voor Oekraïense vluchtelingen gemakkelijk maakt om asiel te krijgen in de EU. 

Europese economie

Bovenaan op de agenda van de commissie Financiën staan er maar liefst drie EU-onderwerpen. Allereerst bespreken de Kamerleden de bijeenkomst van minister van Financiën Kaag met haar Europese collega’s van twee weken geleden. Vervolgens zullen ze het hebben over het monetair beleid van de Europese Centrale Bank. Die kondigde deze maand een voorlopig laatste renteverhoging aan. Vervolgens komt ook de Europese euro nog aan bod. 

Daarnaast bekijken de Kamerleden ook nog de verschillende EU-voorstellen die er op het gebied van financiën aankomen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie