Speelschema maandag 25 oktober

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Fraude

Hoe kan je fraude voorkomen? Het is de moeder aller vragen in Brussel. Om een antwoord op die vraag te krijgen organiseert de Nederlandse Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) een hoorzitting in Brussel. “Het gaat om vertrouwen, vertrouwen dat geld dat we naar andere landen sturen niet wordt misbruikt.” Centrale vraag tijdens de hoorzitting zal zijn: hoe voorkom je dat geld in verkeerde handen valt. Gehoord worden medewerkers van een denktanks zoals het Jacques Delors instituut en Bruegel. Ook komt een Hongaarse medewerker van Transparency International aan het woord.

Hard nodig

Dat goede afspraken en toezicht hard nodig zijn blijkt wel uit een ander agendapunt in het Europees Parlement. Een speciale commissie bespreekt met de Slowaakse minister van Landbouw wat er allemaal is misgegaan bij de besteding van EU-landbouwgelden. Een paar jaar geleden werden twee Slowaakse journalisten die onderzoek deden naar de fraude met landbouwgeld vermoord. De Nederlandse Europarlementariër Sophie in’t Veld is recent nog in Slowakije geweest met een speciale commissie van het Europees Parlement om te kijken hoe het nu gaat met de persvrijheid, de rechtsstaat en de fraudebestrijding.

Kniertje

Als het over de visserij gaat komt al snel de bekende uitspraak van Kniertje, de armoedige vissersweduwe uit Scheveningen uit het toneelstuk en de gelijknamige film Op Hoop van Zegen, om de hoek kijken. ‘De vis wordt duur betaald’, is vandaag ook de titel van een aflevering van het Tv-programma Pointer. Het gaat over hoe de Nederlandse visserijsector duurzamer kan worden en een toekomst heeft. In de uitzending worden ook Nederlandse Europarlementariërs geïnterviewd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie