Speelschema maandag 11 oktober

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europarlementariërs van CDA en SGP hebben de messen geslepen. De Europese Commissie moet uitleggen waarom een studie over de gevolgen van het boer-tot-bord-beleid, onderdeel van de nieuwe klimaatplannen, een half jaar op de plank heeft liggen verstoffen. Om de studie was maandenlang gevraagd door de fracties. Het CDA wil dat eerst naar de effecten wordt gekeken, voordat de plannen van Eurocommissaris Frans Timmermans kunnen worden uitgevoerd. En Europarlementariër Jan Huitema (VVD) wil stappen ondernemen om de hele studie zo snel mogelijk naar buiten te brengen. Aan het einde van de middag zal een debat in het Europees Parlement in Brussel worden gevoerd over deze kwestie.

Nog meer klimaat

In Luxemburg, buigen de Landbouwministers zich ook over de klimaatplannen van Timmermans. Ze hebben niet het voortouw bij klimaatwetten, maar vinden er wel wat van. Zo wil minister Schouten meer weten over de effecten van de plannen om meer bomen aan te planten en minder hout te gebruiken. “Verschuiven we niet gewoon het probleem naar landen buiten de Europese Unie?”, zal ze vandaag vragen. Ze wil meer garanties. Verder bespreken de ministers maatregelen om dieren beter te beschermen, maar dat zal niet leiden tot nieuwe wetten of richtlijnen.

De regio’s komen

Heel wat Commissarissen van de Koning, gedeputeerden, burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders reizen deze week af naar Brussel voor de Europese week van de steden en regio’s. Vandaag is de start waarbij ook aandacht is voor de bossen, biodiversiteit en hoe je geld uit Brussel kan krijgen; oftewel de cohesiefondsen. Verder aandacht voor digitalisering en hoe burgers kunnen meepraten over beleid. De opening is om half drie, de eerste borrels worden rond vijf uur verwacht en de eerste diners vanaf een uur of acht. De week van de steden en regio’s duurt – niet verrassend – nog de hele week. Het programma en meer informatie is hier te vinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie