Speelschema | Langetermijnsteun voor Oekraïne en Omtzigt op PVV-zetel tijdens winterzitting Raad van Europa

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om te spreken over meer steun aan Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten. Ook is vandaag de eerste dag van de winterzitting van de Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Raad. Hiervoor reizen zeven Kamerleden af naar Straatsburg.

Steun aan Oekraïne

Vandaag is minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) in Brussel voor een vergadering met haar Europese collega’s. Het belangrijkste onderwerp dat vanmorgen op tafel ligt, is de Russische agressie tegen Oekraïne. De verwachting is dat er vooral gepraat gaat worden over hoe het land te steunen op de lange termijn.

Verder komt de situatie in het Midden-Oosten aan bod. De ministers zullen gezamenlijk van gedachten wisselen met onder andere de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Ook spreken ze de secretaris-generaal van de Arabische Liga, een organisatie van 22 Arabische landen.

Een vol schema dus. Maar er staat ook veel op het spel voor Europa, in een wereld vol machtsverschuivingen die de spanningen tussen landen en regio’s steeds hoger doen oplopen.  

Raad van Europa

Zeven Eerste en Tweede Kamerleden komen vandaag aan in Straatsburg om een week lang deel te nemen aan de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (ook wel bekend als PACE), een internationale organisatie van 46 landen. Vier keer per jaar komen zij samen om de mensenrechten, democratie en de rechtsstaat binnen Europa te bewaken.

Tijdens deze winterzitting in het Palais d’Europe (foto) wordt er onder andere gesproken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook de vermeende martelingen in Europese detentiecentra staan hoog op de agenda. Daarnaast wordt er een nieuwe voorzitter – de opvolger van de Nederlandse voormalig SP-senator Tiny Kox – en een mensenrechtencommissaris gekozen.

Onder andere PVV-leider Wilders zit voor Nederland in de Raad van Europa. Eerder kon Pieter Omtzigt – na zijn vertrek uit het CDA – nog via hem een plaatsvervangende PVV-zetel bemachtigen. Dit ondanks zijn rechtsstatelijke bezwaren. Hoe een weekje regenachtig Straatsburg de verhoudingen formatietafel zal beïnvloeden, bevalt nog even te bezien.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie