Speelschema: Klokken luiden in Limburg en voor biodiversiteit

2 min. leestijd

Wat hebben de Europese politici geleerd van hun bezoek aan Limburg? Misschien wel dat water zich niks aantrekt van grenzen en dat Europese samenwerking nodig is om in de toekomst overstromingen te voorkomen. Dat was de conclusie van veel Europarlementariërs die een paar maanden geleden de getroffen gebieden in Limburg, België en Duitsland bezochten. Vandaag debatteren ze erover in Brussel. Hier de hele dag te volgen.

Klokken luiden

Krijgen de klokkenluiders meer bescherming? Er is een Europese richtlijn, maar Nederland heeft die niet helemaal overgenomen. Zo is er een ‘Huis voor de klokkenluiders’ dat mensen die misstanden melden, helpt. De politieke discussie gaat over de vraag of dat Huis voldoende financiële armslag heeft en of ze echt kunnen optreden door het opleggen van boetes. De minister is bereid om daarover te praten en gaat vandaag in overleg met de Tweede Kamer.

Nederland had de Europese richtlijn voor 17 december vorig jaar moeten invoeren. Er is sprake van rechtsongelijkheid, zo meent het Het Huis voor Klokkenluiders, want voor klokkenluiders bij private bedrijven gelden nog de oude regels die minimale bescherming bieden. Lees hier meer. En dit is wat we er bij Brusselse Nieuwe eerder over hebben bericht.

Diversiteit

Het Europees Parlement organiseert vanavond een debat over biodiversiteit. De EU-biodiversiteit strategie is onderdeel van de Green Deal en probeert om de komende tien jaar niet alleen planten en dieren voor uitsterven te behoeden, maar ook langzaam terug te laten keren. Wetenschappers uit Wageningen en Maastricht nemen deel, evenals Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Aanmelden kan via deze link.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie