Eurocommissaris Wopke Hoekstra houdt vandaag een speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW, minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp vergadert met zijn collega’s en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen wil niet meer naar Straatsburg reizen.
Wopke werkt door
Eurocommissaris Wopke Hoekstra houdt vandaag een toespraak op de nieuwjaarsreceptie in het Brusselse kantoor van VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland.
Als Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei moet hij ervoor zorgen dat de EU zijn klimaatdoelstellingen haalt en tegelijk de industrie ondersteunt. Wellicht komt de Clean Industrial Deal vanavond ter sprake. De zorgen over het Europese concurrentievermogen nemen namelijk toe, zoals we eerder schreven op Brusselse Nieuwe.
Ook staat een ontmoeting met partijgenoot, minister van Staat en voormalig premier Balkenende, momenteel lobbyist, in Hoekstra’s agenda vandaag.
Wat willen de Polen?
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC) blijft ook vandaag in Brussel. Samen met andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken luistert hij naar een presentatie van EU-voorzitter Polen over hun buitenlandse prioriteiten.
Die Poolse focus ligt, in een tijd van onzekerheid en geopolitieke spanningen, bij de Europese veiligheid. De EU moet zichzelf en haar burgers beschermen, samenwerken met partners, en haar waarden, zoals democratie en rechtsstaat, beschermen.
Stop het verhuiscircus!
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) maakt zich intussen zorgen over andere dingen: hij wil niet meer dat het Europees Parlement in Straatsburg vergadert. “Stop met het maandelijkse verhuizen, dat kost meer dan 100 miljoen per jaar. Laat de vergaderlocatie Brussel zijn!” Origineel is zijn oproep niet. Al jaren, zo niet decennia, is deze wens te horen.
Elke maand moeten Europarlementariërs hun koffers pakken en voor de voltallige vergadering naar Straatsburg reizen. Dat staat zo in de EU-verdragen. Voor een wijziging is de goedkeuring van alle lidstaten nodig. Frankrijk heeft deze eis in het verleden altijd afgewezen.