Speelschema | Hongaarse wensen, eerste borrels en startschot vergaderseizoen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Er komt weer leven in de Brusselse bubbel. De EU-ambassadeurs zitten vandaag weer bij elkaar, het Holland House opent weer de deuren en het Europees Parlement trapt het vergaderseizoen af.

Hongaarse wensen

De EU-ambassadeurs, met daarbij de Nederlander Robert de Groot, vergaderen, zoals elke woensdag met elkaar. Op de agenda de eerste pogingen om te komen tot een compromis over de Europese begroting. Tijdens de vorige poging in december slaagden de leiders er niet in om tot overeenstemming te komen, omdat Hongarije dwarslag.

Het voornaamste geschilpunt is de ongeveer 50 miljard euro die nodig is voor steun en wederopbouw voor Oekraïne. Op tafel ligt een compromisvoorstel, waarbij de afspraak is om elk jaar een evaluatiemoment in te bouwen. Hongarije krijgt dan, net als bij de sancties tegen Rusland die elke zes maanden verlengd moeten worden, een moment waarop het eventuele verlenging van de steun kan tegenhouden. Grote vraag is of er nog meer Hongaarse wensen op tafel komen.

Eerste borrels

Langzaam maar zeker zijn de eerste Europarlementariërs weer rondom Place Lux (het Luxemburgplein) in Brussel te spotten.

Het Holland House opent weer de deuren en organiseert de eerste borrels. De PvdA-politici (zes) heffen aan het eind van de dag het glas op het nieuwe jaar met een bescheiden bijeenkomst in één van de vele cafés.

Aftrappen

De hoogste bazen binnen het Europees Parlement, de leiders van de fracties, trappen het vergaderseizoen formeel af. Dat noemen ze in Brussel de Conferentie van presidenten.

Op de agenda de onderwerpen voor de vergadering van volgende week en de belangrijke zaken waar het Parlement voor de verkiezingen nog een besluit over moet nemen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie