Speelschema | Hoekstra in Zweden, Landbouwdebat in Den Haag en wederopbouw van Oekraïne

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Flags of Ukraine and European Union (EU) with blue sky background

De verkiezingsgekte is weer gaan liggen en het Europees Parlement bereidt zich voor op de nieuwe samenstelling. Ondertussen werkt de Europese Commissie gestaag door. Wopke Hoekstra is in Zweden en Commissievoorzitter Von der Leyen spreekt op een conferentie in Berlijn. Ook in Den Haag debatteert de Tweede Kamer door. Met demissionair minister van Landbouw debatteren de Kamerleden over de Europese landbouw- en visserijraden van maart. 

Wopke in Zweden

Eurocommissaris Wopke Hoekstra is bezig met zijn werkbezoek aan Zweden. Gisteren sprak hij al met de topman van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS-group en met de voormalig premier en minister van Financiën, Magdalena Andersson. Vandaag heeft hij een overleg met de milieu- en landbouwcommissie van het Zweedse Parlement. Ook bezoekt hij met de Zweedse minister van Klimaat en Milieu het Holmen Forest. Holmen is een Zweeds bosbouwbedrijf dat hernieuwbare producten, zoals hout en papier, uit Zweedse bossen aanbiedt. Daarna houdt hij een rondetafelgesprek met belanghebbende uit de bosbouwsector.

Tweede Kamer in debat met Piet Adema

De Tweede Kamer debatteert met demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, over de volgende landbouwraden in Brussel. Deze raden vonden eind maart plaats. In aanloop daarvan heeft de Tweede Kamer vragen gesteld aan de minister, die de minister op zijn beurt heeft beantwoord. De Kamerleden gaan vandaag in debat over de antwoorden van de minister.  

Ukraine Recovery Conference in Berlijn 

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal spreken op de Ukraine Recovery Conference in Berlijn. Het belangrijkste doel van de conferentie is het creëren van internationale steun voor herstel, wederopbouw, hervorming en modernisering van Oekraïne. Dit moet worden gecreëerd door middel van noodhulp voor onmiddellijke behoeften en het uitvoeren van projecten voor snel herstel. Het wederopbouwproces van Oekraïne moet zo verder worden gestimuleerd. Ook demissionair premier Rutte en demissionair minister van Financiën Van Weyenberg zijn aanwezig bij de conferentie. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie