Speelschema: Graan, inflatie en waterstof

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Hoe kan het graan alsnog uit Oekraïne komen? Zijn er mogelijkheden om het alsnog via de zee af te voeren? Is het mogelijk om de Russische blokkade op zee te omzeilen of op te heffen? Over die vragen en de gevolgen van de huidige boycot voor een land als Egypte buigen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich vandaag. Wopke Hoekstra is er ook bij in Luxemburg. Hij blijft, net als de meesten van zijn collega’s, een nachtje slapen om dinsdag de Europese top van eind deze week voor te bereiden.

Lagarde

Een ander gevolg van de oorlog, de hoge inflatie, komt in Brussel in het Europees Parlement aan de orde bij een overleg met de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde. Ook de renteverhoging en het selectief opkopen van staatsobligaties waartoe de ECB vorige week besloot, hebben de aandacht van de politici. De baas van de euro komt langs bij de Commissie Economische en Monetaire zaken (ECON). Aan het overleg nemen ook verschillende Nederlandse leden deel, onder wie Caroline Nagtegaal (VVD), Paul Tang (PvdA), Michiel Hoogeveen (Ja21) en Dorien Rookmaker (onafhankelijk). Vanaf 15.00 hier te volgen.

Waterstof

Later deze week stemt het Europees Parlement opnieuw over de klimaatwetten van Frans Timmermans. De Eurocommissaris gaat ondertussen verder met zijn plannen en dan vooral voor waterstof. Vandaag spreekt hij met een bedrijf dat volop bezig is met het ontwikkelen van nieuwe waterstofplannen. Klik hier voor meer informatie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie