Speelschema: gokreclame, parlementsleden in Den Haag en Vlaamse boeren

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De fiets is misschien een beter idee dan het openbaar vervoer vandaag. Vlaamse boeren komen met hun trekkers protesteren tegen strenge stikstofmaatregelen. Ook doet de hoogste rechtelijke macht in Europa een uitspraak over Nederlandse gokreclame in België en komen iets verderop in Den Haag 60 parlementsleden uit 46 landen op bezoek.

Gokreclame het in buitenland

Vandaag moet meer duidelijkheid komen over reclame maken voor gokbedrijven over de grens. De hoogste Europese rechtelijke macht gaat zich uitspreken over een Nederlands casino dat graag reclame zou willen maken in België, maar dat niet mag. Dat recht is volgens de Belgische Kansspelwet namelijk voorbehouden aan gokbedrijven die een vestiging en vergunning in België hebben.

Toch zette het bedrijf reclameborden in België. Het had namelijk vestigingen die net over de grens lagen en wilde ook Belgische klanten trekken. Het Europees Hof in Luxemburg moest zich erover buigen.

Parlementaire Assemblee

Het is 75 jaar geleden dat het Congres van Europa, de voorloper van de Raad van Europa, bijeenkwam in de Ridderzaal in Den Haag. 60 parlementsleden uit 46 landen komen daarom vandaag bijeen.

Tijdens de bijeenkomst gaan parlementsleden het hebben over Europese solidariteit, online onderwijs en seksuele en reproductieve gezondheid.

De Raad van Europa heeft overigens niets met de EU te maken. Het is een orgaan dat zich vooral bezighoudt met mensenrechten. Ook Rusland is er bijvoorbeeld lid van.

Vlaamse boeren

Brussel is morgen het toneel van een protest van Vlaamse boeren. Ze zijn het niet eens met het stikstofbeleid en trekken daarom met de trekker de stad in.

De meest omstreden maatregel is de beoogde sluiting van een veertigtal landbouwbedrijven die uiterlijk in 2025 uitgevoerd zou moeten worden.

Rond 12.00 uur verzamelen de tractors zich rond de Havenlaan. Vandaar gaan de boeren de Brusselse Kleine Ring oprijden en afzakken naar het Kunstwet-kruispunt. Daar zullen de landbouworganisaties om 13 uur alle aanwezigen toespreken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie