Speelschema | Gevaren van kunstmatige intelligentie en verdediging van de democratie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag zijn een aantal Tweede Kamerleden in Brussel om te spreken over de gevaren van kunstmatige intelligentie, ofwel: AI. Hoe gaat deze technologie, die zich in razend tempo ontwikkelt, onze toekomst veranderen? Ook vindt vandaag de Raad Algemene Zaken plaats. Hier wordt gesproken over hoe we onze democratie overeind houden. Ook hier zal AI dus ook vast en zeker aan bod komen.

AI-conferentie

Vandaag vind een conferentie plaats over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op onze samenleving. Daar gaat het namelijk nog al veel over de laatste tijd. Denk aan scholieren die hun profielwerkstuk laten schrijven door Chat.GPT, maar ook aan gevaarlijke deepfakes en ander nepnieuws. Is de opkomst van AI vooral een aanwinst, die ons leven een stuk makkelijker gaat maken, of wordt het uiteindelijk onze ondergang?

Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen (VVD) en Jesse Six Dijkstra (NSC) hebben aangegeven naar Brussel af te reizen om de bijeenkomst bij te wonen. Op de agenda staat de impact van AI op het leven van Europese burgers, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Raad Algemene Zaken

Verder komen de Europese ministers vandaag bijeen voor de Raad Algemene Zaken. Hier zullen zij het pakket van de Europese Commissie voor de verdediging van de democratie bespreken. Ook presenteert het Belgische voorzitterschap haar prioriteiten voor de komende periode en wordt er een ‘landspecifieke’ bespreking over de rechtsstaat gehouden.  Dit keer zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Kroatië aan de beurt.

Omdat minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken aangeeft “verhinderd” te zijn, zal zij worden vervangen door de Permanent Vertegenwoordiger bij de EU, Robert de Groot.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie