Speelschema | (Geld)wolven in de Tweede Kamer

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron: iStockphoto, 2023.

Na het lange paasweekend bepalen de wolven deze dinsdag de sfeer in de Tweede Kamer. Allereerst biedt de provincie Gelderland een petitie aan om de wolf vogelvrij te verklaren. Het dier – dat nu nog een beschermde status heeft in Europa – zorgt voor te veel problemen, stelt de provincie.

Ook elders in de Tweede Kamer gaat het vandaag over wolven. Geldwolven om precies te zijn. De Kamerleden bespreken vanmiddag het bericht dat meerdere Nederlandse politici geld zouden hebben ontvangen in ruil voor het verspreiden van pro-Russische standpunten.

Probleemwolven  

In de Tweede Kamer praat de landbouwcommissie vandaag over de wolf. De provincie Gelderland biedt, samen met andere bezorgde bestuurders en dierenhouders, namelijk een petitie aan. Hierin roepen zij op om de beschermde status van het veelbesproken dier te verlagen.

Gelderland is de eerste provincie die probeert “probleemwolven”, die bijvoorbeeld vee doden, zelfstandig aan te pakken. In een zogeheten ‘wolvencommissie’ wordt gewerkt aan het voorkomen van, jawel, wolvenschade.

“Een beladen onderwerp, met nadrukkelijke voor- en tegenstanders”, stelt ook de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet, die vandaag de Kamer de petitie aanbiedt. Want: wanneer is een wolf een probleemwolf? Volgens Floor de Man van GroenLinks Gelderland kan er beter ingezet worden op preventie. “Ongeveer negentig procent van de weidedieren in Gelderland staat onbeschermd buiten”, schrijft het Statenlid. “De gedeputeerde kan zijn tijd en energie beter gebruiken om alles op alles te zetten om de gemeenten te helpen om dierenhouders goed te informeren.”

Omkopingsschandaal

En dan moet het debat over de geldwolven nog beginnen. Aan het eind van de middag bespreken de Tweede Kamerleden namelijk het bericht dat Rusland cash zou hebben betaald aan Nederlandse en Europese politici in ruil voor inmenging.

Het nieuws komt van de Tsjechische geheime dienst. Zij zouden een netwerk hebben opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa via de (inmiddels offline) website Voice of Europe. De Tsjechen stellen nu dat Moskou de site gebruikte voor het verspreiden van propaganda door politici om te kopen.

Deze politici gaven hier interviews met pro-Russische standpunten in ruil voor cash geld. In Nederland zou het gaan om Thierry Baudet en Europarlementariër Marcel de Graaff, beiden van Forum voor Democratie.

Van rechts tot links spreken veel andere politici schande van de zaak. Dat liep eerder – tijdens een debat over een eventuele Nexit – al uit tot een bedreiging van Baudet aan het adres van Jesse Klaver (GroenLinks).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie