Speelschema: Geld voor Oekraïne, boeren protesteren en dag Robert

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd

Het wordt druk in Brussel vandaag. Niet alleen dure, zwarte auto’s met regeringsleiders rijden de Europese wijk in, maar ook een groot aantal trekkers met boze boeren. Vandaag vindt een speciale Europese top plaats. EU-leiders bespreken een broodnodig steunpakket voor Oekraïne. Ondertussen uiten boze boeren in Brussel hun onvrede over het landbouwbeleid.

50 miljard voor Oekraïne

Een zeer belangrijk agendapunt vandaag: het steunpakket van 50 miljard voor Oekraïne. In december werd hierover geen akkoord bereikt, want de Hongaarse premier Orbán lag dwars. Vandaag – tijdens de extra Europese top – proberen de EU-leiders hem op andere gedachten te brengen.

Komen ze er tegen de middag uit? Of pas veel later? Zal de spanning hoog oplopen? Zal Orbán weer ‘tactisch‘ naar ‘het toilet’ gaan? Niemand die het weet. Wat we wel weten, is dat de druk op Orbán flink opgevoerd zal worden. Brusselse Nieuwe houdt je via een Liveblog (vanaf 7:00 uur) op de hoogte.

Demissionair premier Rutte is er ook vroeg bij. Hij doet iets voor 9:00 uur zijn inloopje, het moment waarop journalisten de EU-leiders een vraag kunnen stellen. De leiders starten de onderhandelingen om 10:00 uur. Op dat moment arriveert de actiegroep Promote Ukraine op het Shumanplein. De actiegroep wil zo snel mogelijk financiële hulp, ze maken zich zorgen over de situatie aan het front en willen meer sancties tegen Rusland.

Boerenprotesten

En de boerenprotesten die de afgelopen weken in heel Europa plaatsvonden, komen vandaag in Brussel tot een climax. Overal in Europa zijn boeren boos, vanwege landbouwbeleid dat in meer of mindere mate met de Europese Unie te maken heeft. Van graan dat uit Oekraïne komt, tot hogere prijzen voor diesel vanwege de Green Deal en van stikstofeisen tot verplichte braaklegging. De Europese Commissie komt in actie en de Europese leiders bespreken het tijdens hun top. 

De Belgische politie raadt mensen af met de auto naar Brussel te komen. Wegen gaan naar alle waarschijnlijkheid geblokkeerd zijn. Vanaf 11:00 uur staan de boeren vlak voor het Europees Parlement, waar Belgische en Europese landbouworganisaties hun onvrede zullen uiten. Pas rond 17:00 uur zou de actie afgelopen zijn.

Dag Robert

Vandaag is de eerste dag voor Robert de Groot bij de Europese Investeringsbank (EIB). Hij was tot gisteren EU-ambassadeur namens Nederland (de ‘PV‘) en voerde in die hoedanigheid ook de onderhandelingen over de nieuwe begroting. Maar vandaag is Robert de Groot er niet meer bij. Vanaf vandaag is Pieter Jan Kleiweg de Zwaan de nieuwe Robert. Kleiweg was hiervoor de Nederlandse ambassadeur in België.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie