Speelschema: Gasplannen, havens en schone lucht

2 min. leestijd
Business graph. Finance application for sell, buy and analysis profit dividend statistics. Investment business technology app on digital screen. Shares stockmarket background

De EU-ministers van Energie houden vandaag een buitengewone vergadering in Brussel. In Straatsburg debatteert het Europees Parlement onder meer over China. En in Den Haag bereidt de Tweede Kamer zich voor op de volgende bijeenkomst van de EU-ministers van milieu.

Noodmaatregel

De energiecrisis in de EU is nog lang niet voorbij, en dus ontmoet minister van Klimaat en Energie Rob Jetten vandaag opnieuw zijn Europese collega’s. Hij zal zijn huiswerk goed moeten hebben gedaan, want er staat een technisch onderwerp op de agenda. De EU-ministers van Energie praten verder over het zogenaamde ‘marktcorrectie-mechanisme’. Daarmee kan de EU de gasprijzen tijdelijk bevriezen bij enorme uitschieters. Dat moet de Europese consument beschermen tegen torenhoge energierekeningen.

Chinese invloeden

Het Europees Parlement spreekt omstreeks 15:00 uur in Straatsburg over de bescherming van strategische infrastructuur tegen Chinese invloed. Nederland let daarbij vooral op de Europese havens. De afgelopen jaren kochten meerdere bedrijven die nauwe banden met China hebben, aandelen van bijvoorbeeld de havens van Hamburg, Rotterdam en 21 andere Europese havens. Dat maakt de EU kwetsbaar voor sabotage, spionage en economische afhankelijkheid, stelt het Europees Parlement. CDA-Europarlementariër en transportwoordvoerder Tom Berendsen roept de Europese Commissie dan ook op om snel tot een Europees antwoord te komen. 

Milieu

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de herziening van de Europese wet voor luchtkwaliteit. Daar wordt vooruitgeblikt op de bijeenkomst van de EU-ministers van Milieu die plaatsvindt op 20 december. De Europese Commissie kwam onlangs met voorstellen om lucht- en watervervuiling in de EU tegen te gaan. Tegen 2050 wil Brussel zelfs dat de Europese lucht volledig fijnstofvrij is. Het debat volg je hier vanaf 16:30 uur hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie