Speelschema: financiële beschouwingen, toeslagenaffaire en Schengen

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Financiële beschouwingen

In de Tweede Kamer is het vandaag tijd voor Prinsjesdag, deel twee: om kwart over tien gaan de Algemene Financiële Beschouwingen van start. Gedurende de hele dag gaan Kamerleden in debat over de financiële details van de nieuwe Nederlandse begroting. Daarvoor schuift ook minister van Financiën Sigrid Kaag gezellig aan.

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire gaat op excursie. Vandaag gaan ook de leden van het Europese Parlement in discussie over de kwestie. Volgens Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) is het nodig dat ook Europa zich hierover uitspreekt omdat “de problemen van vele ouders nog altijd niet zijn opgelost.” Over de naam van het debat is overigens wel even gesteggeld. Een meerderheid van de Europese moederpartijen van CDA, VVD en ChristenUnie veranderden namelijk de titel van het debat. Vooralsnog staat het debat op de planning met de oude naam ‘The Dutch childcare benefit scandal, institutional racism and algorithms’.

Schengen

Toen Bulgarije en Roemenië in 2007 toetraden tot de Europese Unie, was het ook de bedoeling dat ze deel uit gingen maken van de Schengenzone. Landen in die zone hebben open grenzen voor elkaar. Vooralsnog zijn de andere Schengenlanden echter nog niet tot een unaniem akkoord kunnen komen over de Bulgaarse en Roemeense toetreding tot de Schengenzone. Het Europees Parlement gaat vandaag in debat over hoe het nu verder moet met de zaak.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie