Speelschema: Europese top

2 min. leestijd

We gaan weer knallen vandaag: het is tijd voor de Europese top. De Europese leiders zakken vandaag af naar Brussel om de knopen door te hakken over de grootste Europese thema’s. Vervolgens kunnen hun ministers en de Europese Commissie weer aan de slag om dat de komende maanden om te zetten in concreet Europees beleid.

Energie

Allereerst staat het energiedossier op de agenda. Na maandenlang praten over een Europees prijsplafond op gas, lijkt de eindstreep eindelijk in zicht. Naar verwachting zullen de leiders akkoord gaan met het voorwerk van hun Energieministers. Die mogen komende maandag dan weer op hun beurt een streep zetten onder de laatste technische details van het gasprijsplafond. Als alles goed gaat tenminste…

Oekraïne

Het is een vast agendapunt geworden: ook deze keer zal het over Oekraïne gaan. Nu de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn veto heeft ingetrokken, kunnen de EU-leiders eindelijk het licht op groen zetten voor de 18 miljard euro aan leningen voor Oekraïne. Dat is wat diplomaten onderling in aanloop naar de top hebben voorbesproken. De ervaring leert dat het met Orbán altijd afwachten is of er niet nog een verrassing in zijn trukendoos zit. 

Daarnaast bespreken de leiders ook wat ze de Oekraïners kunnen schenken om de barre winter door te komen. Een groot deel van de Oekraïense energie-infrastructuur is immers aan flarden gebombardeerd door de Russen. Ook zullen de leiders het hebben over de uitbreiding van de Europese Vredesfaciliteit. Dat is een nieuw fonds voor het militaire aspect van het Europese buitenlandbeleid. 

Subsidiewedloop

Tot slot zullen de leiders zich ook buigen over de Europese reactie op het Amerikaanse groene subsidieplan (IRA). De vrees is dat Europese bedrijven massaal hun biezen gaan pakken en naar de VS verkassen om daar van die subsidies te genieten. 

Bij het Europees Parlement en de Europese Commissie zitten ze al klaar om terug te slaan: daar klinken geluiden dat de EU met een zelfde subsidieregeling moet komen. Ook de Franse president Macron is daar fan van. Nederland zit heel wat terughoudender in de wedstrijd. Vandaag komt premier Rutte erachter of dat standpunt op de steun van zijn Europese collega’s kan rekenen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie