Speelschema | Europese top over Oekraïne, defensie, Gaza en de boeren

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd

De barricades staan al klaar en de straten rond het Raadsgebouw aan het Schumanplein in Brussel staan al vol met politieagenten. De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen weer op bezoek voor een nieuwe Europese top. Op de agenda staan een aantal zaken. Vooral gedachtewisselingen over steun aan Oekraïne, de Europese defensie-strategie, Gaza en zelfs landbouw. Hou Brusselse Nieuwe in de gaten. We zijn er weer met een liveblog.

Oekraïne

Wat Oekraïne betreft zullen de EU-leiders het vooral hebben over militaire steun. Het land kampt met munitietekorten en ondanks het feit dat Zelensky eerder deze maand nog zei de Russische aanvallen een halt toegeroepen te hebben, blijft het een moeilijke situatie op het front.

De leiders praten over initiatieven om Oekraïne van wapens en munitie te voorzien. Een plan van Tsjechië om op korte termijn bijna een miljoen artilleriegranaten te kopen, wordt ook besproken. Nederland wil daar ook aan meewerken.

Defensie-industrie

En in het verlengde van de munitietekorten in Oekraïne gaat het ook over de eigen industrie. Het is de EU duidelijk geworden dat de Europese defensie-industrie niet genoeg wapens en munitie kan produceren. De Europese Commissie kwam daarom met een plan om vooral samen in te gaan kopen en dat voor het leeuwendeel in Europa te doen.

Daarmee krijgen Europese defensiebedrijven meer zekerheid en ruimte om de productiecapaciteit te verhogen. EU-leiders hebben de plannen de afgelopen tijd kunnen doorlichten en bespreken ze vandaag voor de eerste keer samen.

Gazastrook

De oproep voor een staakt-het-vuren in Gaza wordt steeds sterker. EU-leiders zitten met de handen in het haar, want aan de ene kant is Israël een bondgenoot van het Westen en heeft het land het recht zichzelf te verdedigen tegen terroristische aanvallen van Hamas. Aan de andere kant zijn er inmiddels 30.000 onschuldige burgers gestorven door bombardementen, gevechten en hongersnood.

Raadsvoorzitter Charles Michel vindt het noodzakelijk dat de EU-leiders zich uitspreken over de situatie. Hij wil Israël eraan herinneren dat het zich aan het internationaal recht moet houden en honger niet als wapen mag gebruiken tegen onschuldige Palestijnen. Een staakt-het-vuren is nu nodig, stelt Michel in de uitnodiging voor de Europese top.

Landbouwcrisis

En dan zijn er de boeren. Ook al worden er vandaag geen protesten verwacht, zoals tijdens eerdere Europese toppen, de boeren staan wel op de agenda. “We hebben de zorgen van boeren luid en duidelijk gehoord”, stelt Michel. Hij wil onmiddellijke actie om hun zorgen weg te nemen.

Waar is Wopke?

Klimaatcommissaris Wopke Hoekstra gaat vandaag naar Kopenhagen. Daar vindt de ‘Copenhagen Climate Ministerial‘ plaats. De eerste grote klimaatvergadering na de VN-klimaattop (COP28) van vorig jaar. Regeringen gaan het daar alvast hebben over de volgende VN-klimaattop. Die vindt in november plaats, in Azerbeidzjan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie