Speelschema | Europese top in Brussel en Haagse commissiedebatten

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In Brussel komen vandaag de regeringsleiders bijeen voor de eerste grote top na de Europese verkiezingen. Ze zullen het onder meer hebben over de Europese topfuncties die moeten worden vergeven. In Den Haag komt de commissie Europese Zaken bijeen om te praten over de Europese top van vandaag. Ook de commissie Buitenlandse Zaken komt bij elkaar. Zij zullen het hebben over het gebruik van de bevroren Russische tegoeden. 

Wie krijgt welke baan?

De Europese verkiezingen zijn alweer drie weken geleden. Vandaag komen de Europese regeringsleiders weer bijeen na deze verkiezingen. Op de planning staat onder meer de benoeming van de Europese topfuncties. Blijft Von der Leyen de Commissievoorzitter? En wie worden de voorzitter van de Raad en de EU-buitenlandchef? Er zingen al lange tijd namen rond, maar definitieve knopen zijn er nog niet doorgehakt. Verder spreken de regeringsleiders met elkaar over Oekraïne, het Midden-Oosten en migratie. Het is ook de laatste Europese top voor premier Mark Rutte. Volgende week dinsdag neemt Dick Schoof het stokje van hem over en zal Rutte in het najaar vetrekken naar de NAVO. 

Commissie Europese Zaken bijeen

De Tweede Kamercommissie Europese Zaken praat vandaag over de geannoteerde agenda van de Europese top van de komende twee dagen in Brussel. Ook bespreken ze het verslag van de informele Europese top van 17 juni. Bij die informele top werd er al gesproken over de invulling van de topbanen in Europa. 

Gebruik bevroren Russische tegoeden

Ook de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer komt vandaag bijeen. De Kamerleden zullen met elkaar spreken over de inzet van bevroren Russische tegoeden voor hulp aan Oekraïne. De Europese Unie is al lange tijd bezig met het bekijken naar de mogelijkheden hiervoor. De EU is al wel tot een compromis gekomen voor het gebruik van de winsten op deze bevroren tegoeden. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie