Speelschema: Europa bereidt zich voor op zowel oorlogs- als pandemische dreiging

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Peter Hilz / HH)

In Brussel spreken de 27 EU-ambassadeurs over het nieuwe sanctiepakket tegen Rusland. En De Tweede Kamer overlegt over hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op een nieuwe pandemie.

Nieuwe sancties Rusland

Vandaag onderhandelen de EU-ambassadeurs in Brussel over alweer het elfde sanctiepakket tegen Rusland. Officieel laat de Europese Commissie nog niets los, maar het nieuwe pakket zal waarschijnlijk niet heel vernieuwend zijn. Er wordt vooral gekeken naar het versterken van de al genomen maatregelen en het voorkomen dat ze omzeild worden.

Het gerucht wil dat er zeven Chinese bedrijven op de sanctielijst komen omdat zij materiaal Rusland insmokkelen voor het maken van wapens. China heeft al laten weten dat de reactie niet mals zal zijn wanneer blijkt dat de berichtgeving klopt.

Voor Nederland zal ambassadeur Robert de Groot aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

Pandemische paraatheid

Verder wordt in de Tweede Kamer gepraat over het gevaar van een nieuwe pandemie. Verschillende Kamerleden en experts uit Nederland en daarbuiten komen samen om te bekijken waar wereldwijd de grootste problemen zijn.

Ook wordt er gediscussieerd over hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op een uitbraak van een nieuwe ziekmaker. Zo ligt er onder andere het ‘Paraatheid 2.0’-programma op tafel. Dit is de nieuwe Europese strategie van de Wereldgezondheidsorganisatie om nieuwe dreigingen in de kiem te smoren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie