Premier Mark Rutte komt naar Brussel, een dag eerder dan de reguliere Europese top op de planning staat. In Straatsburg debatteert het Europees Parlement over een steunpakket voor Limburg en de economische gevolgen van de Amerikaanse groene subsidiewet.
Jubileum
Vandaag komen de regeringsleiders van De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) naar Brussel, daarom is premier Rutte ook al in de stad. De ASEAN is een organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen met als doel de economische groei in de regio te bevorderen en op maatschappelijk en cultureel vlak samen te werken. Onder meer Indonesië, de Filipijnen, Vietnam en Thailand zijn lid. Al 45 jaar lang hebben de regeringsleiders van de EU diplomatieke betrekkingen met de ASEAN-landen, en dat moet gevierd worden. Op deze EU-ASEAN-top krijgen beide blokken de gelegenheid om hun steun voor de goede diplomatieke relaties te herhalen.
Limburg
Ruim anderhalf jaar na de overstromingen in Zuid-Limburg stemt het Europees Parlement over een steunpakket voor de provincie van ruim 4,7 miljard euro. Dat doen de Europarlementariërs vandaag in Straatsburg. Eén van de vooraanstaande pleitbezorgers voor dat steunpakket is Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA), die zelf uit de provincie komt. Naar verwachting keurt het Europees Parlement het steunpakket goed. Lenaers is blij met de financiële hulp, maar blijft tegelijkertijd kritisch over het feit dat het zo lang heeft moeten duren voordat het geld bij de Limburgers terechtkomt.
Biden versus Von der Leyen
Verder debatteert het Europees Parlement nog over de gevolgen van de Amerikaanse Inflatie-reductiewet (IRA) voor de Europese economie. Deze wet bevat een breed pakket aan steunmaatregelen in de VS. Daarmee wil de Amerikaanse president bijvoorbeeld de prijzen van geneesmiddelen op voorschrift omlaag brengen, de ontwikkeling van hernieuwbare energie aanmoedigen en de gevolgen van klimaatverandering beperken. Dat moet de stijgende inflatie afremmen.
Maar dat heeft gevolgen voor de Europese economie. Want door die gunstige omstandigheden in de VS, wordt het voor Europese bedrijven aantrekkelijk om zich te verplaatsen. Europarlementariërs Esther de Lange en Tom Berendsen, beiden van het CDA, pleiten er al langer voor dat de EU ook met stevigere steunmaatregelen voor haar lidstaten komt.