Speelschema | Ethische standaard, nutriscore en Koningsdag

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is de laatste dag van de laatste Straatsburgweek van deze termijn. Europarlementariërs pakken vandaag de treinen of auto terug. Er zullen ook wel een paar Europarlementariërs het vliegtuig nemen. Ze kussen de Franse stad vaarwel. “Hopelijk zie ik je ooit nog terug”, denken de Europarlementariërs die zich opnieuw verkiesbaar hebben gesteld.

Op de agenda nog een aantal zaken. Een debat over ethische standaarden binnen de Europese instanties, bijvoorbeeld. Maar ook in Brussel is er genoeg te doen.

Ethische standaard

Europarlementariërs debatteren vanmorgen opnieuw over het instellen van speciale ethische standaarden binnen de Europese instanties. De discussie laaide vorig jaar opnieuw op toen bekend werd dat twee Europarlementariërs en hun medewerkers omgekocht waren door Qatar. Sindsdien werken zowel het Parlement als de Europese Commissie aan nieuwe regels over transparantie.

Vooralsnog zijn de regels er nog niet en ook als ze er zijn, blijft de vraag of ze een verschil maken. Het Europees Parlement is bijvoorbeeld niet in staat mensen die de regels overtreden te straffen, waardoor de veelbesproken plannen over ethische standaarden vooral papieren tijgers blijken.

Nutriscore

Zo organiseert het Belgische voorzitterschap van de EU vandaag een symposium over labels met voedingswaarden. De nutriscore om precies te zijn. Via een kleurencodering van groen tot rood laten de labels zien hoeveel gezonde voedingsstoffen een stuk voedsel bevat. De Europese Commissie vond het een geweldig plan en wil de labels in heel de EU inzetten.

Tijdens het symposium gaan experts met elkaar in gesprek over de labeling. Hoe reageerden burgers op de labeling en wat voor een gevolgen had dat voor de gezondheid, maar ook de industrie? Met het symposium wil België de plannen van de Commissie weer op de kaart zetten.

Koningsdag

En hoewel Koningsdag pas dit weekend is, wordt het in Brussel iets eerder gevierd. Het Holland House organiseert vanavond een feestelijke receptie. Wat kun je verwachten? Een toespraak van de tijdelijke Nederlandse ambassadeur in België en muziek van DJ Paul. Iedereen is welkom, maar als je geen lid bent van het Holland House, moet je een ticket kopen. Dat kost 10 euro.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie