Speelschema | Eerste dag Straatsburg en elf september

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

1 min. leestijd

Het is weer Straatsburgtijd. Vandaag trekken Europarlementariërs, journalisten en lobbyisten massaal naar Straatsburg in Frankrijk. Van vijf uur ’s middags tot tien uur ’s avonds staan er weer allerlei zaken op de planning.

De agenda

Zo gaat het Europees Parlement in debat over het versterken van de Europese defensie-industrie. Dat is volgens de Europese Commissie nodig om snel genoeg nieuwe wapens en munitie te produceren voor Oekraïne of voorraden van westerse landen op peil te houden.

Ook wordt er gepraat over de eigen integriteitsregels van het Europees Parlement. Daar wordt aan gewerkt sinds een aantal Europarlementariërs betrapt werden op omkoping. Er moeten betere integriteitsregels komen, vindt bijna iedereen. Maar tot nu toe was geen enkel voorstel tot verstrenging van regels toereikend genoeg volgens organisaties. Klik hier voor de agenda.

11 september

Het is vandaag ook 22 jaar geleden dat twee vliegtuigen het World Trade Center in New York binnenvlogen. Het was een verschrikkelijke terreuraanslag, waarvan de gevolgen nog steeds te zien zijn. De voorzitter van het Europees Parlement staat er in ieder geval even bij stil.

“Elf september heeft de geschiedenis veranderd”, zegt ze. “Ons gevecht tegen terrorisme wordt alleen maar sterker”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie