Speelschema: een week vol excursies

Deze week geen commissievergaderingen of plenaire debatten in Brussel: de Europarlementariërs gaan op reis.

2 min. leestijd

De Europese Handelsministers zijn een weekendje in Praag op uitnodiging van Tsjechië, de huidige voorzitter van de Raad. Elke voorzitter organiseert informele bijeenkomsten, in aanvulling op de officiële vergaderingen van ministers. Zondag en vandaag is de beurt dus aan de ministers voor Handel. Op de agenda: het geostrategische belang van handel en handelsverdragen. De Verenigde Staten wordt als zakenpartner extra uitvoerig besproken.

Europa en Niger

Een paar Europarlementariërs van de commissie Veiligheid en Defensie gaan vandaag naar Niger. Ze zijn daar deze week om de samenwerking tussen de Europese Unie en het Afrikaanse land te verstevigen. Samen willen ze werken aan regionale stabiliteit en het gevecht tegen jihadisme en gaan ze in gesprek met allerlei experts. De stabiliteit van Niger heeft ook weer gevolgen voor het Europese veiligheidsbeleid, daarom maken de Europarlementariërs gebruik van deze reisweek om het land te bezoeken.

Veel te bespreken in Maputo

Een grote vergadering van parlementariërs uit allerlei windstreken vindt deze week plaats in Mozambique. Volksvertegenwoordigers uit de Europese Unie, Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan treffen elkaar in Maputo. Er staat veel op de agenda. Onder andere: de oorlog in Oekraïne, terrorismebestrijding in Sub-Sahara Afrika, biodiversiteit, en de aankomende klimaatbijeenkomst COP27.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie