Het speelschema: Een brief, een bezoek en een gesprek

2 min. leestijd
EU

Eurocommissaris Paolo Gentiloni

We houden vandaag de brievenbus in de gaten. Het kan zomaar dat er een besluit over het gebruik van nitraat in de landbouw uit Brussel komt. De Nederlandse boeren rijden al jaren te veel mest met een te hoog stikstofgehalte uit, maar krijgen daar een ontheffing voor. In vaktermen ‘derogatie’ genoemd.

Die ontheffing staat nu ter discussie omdat de Europese Commissie meer garantie wil of er daadwerkelijk minder nitraat in het water terechtkomt. In landbouwkringen houdt men z’n hart vast, want geen ‘derogatie’ of ontheffing betekent grote problemen voor de Nederlandse boeren. Gisteren spraken landbouwminister Staghouwer en Eurocommissaris Timmermans over de kwestie. Na afloop wilden ze niets inhoudelijks zeggen. De kwestie is ook al in het kabinet aan de orde geweest.

Waterstof

Timmermans zelf spreekt vandaag met de topman van het bedrijf Fortescue Future Industries, waarbij het vooral gaat over waterstof. Topman Andrew Forrest heeft onlangs fors geïnvesteerd in Airbus, om samen met de luchtvaartbouwer nieuwe vliegtuigen te ontwikkelen die op waterstof kunnen vliegen. Hij ziet het als zijn missie om de uitstoot van vliegtuigen drastisch te verminderen. “Het probleem is niet reizen, het probleem is hoe we onze vliegtuigen en schepen van brandstof voorzien – dat alles moet emissievrij worden. Geen afkoopregelingen (greenwash), geen luchtspiegeling, gewoon 100 procent groen.”

Italiaan in Rotterdam

De Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni bezoekt vandaag Nederland. Hij begint met een bezoek aan de douane in de haven van Rotterdam. Er is een langlopende discussie over de douanerechten tussen Nederland en de Europese Commissie. Brussel vindt dat Nederland meer geld dat door de douane wordt geïnd aan Brussel moet geven. Nederland profiteert immers van de interne markt waardoor meer schepen Rotterdam aandoen.

Het kabinet is het daarmee niet eens en vindt dat ons land recht heeft op dat geld. Gentiloni zal verder met premier Rutte en minister Kaag de spelregels rond de euro bespreken. De Europese Commissie wil nieuwe afspraken maken over hoeveel geld landen mogen investeren, hoe hoog de schuld mag oplopen en wat nu wel en niet een zinvolle investering is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie