Speelschema: Economie, financiën en defensie

2 min. leestijd
Stacks of money and a tank in front of a globe symbolizing global armament and finance

De EU-ministers van Financiën zitten vandaag samen, de Tweede Kamer heeft het over defensie en Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager gaat naar Maastricht.

Economie en financiën

Het is weer de tijd voor de maandelijkse Europese hoogmis voor de EU-ministers van Financiën. Deze keer gaan ze het in Brussel echter zonder Sigrid Kaag (D66) moeten doen: zij zit in Egypte voor de 27e VN-klimaattop (COP 27). De Nederlandse ambassadeur bij de EU zal haar vervangen. 

Toch zullen haar Europese collega’s zich wel bezig weten te houden. Zo gaan ze onder meer in discussie over de strengere Europese regels voor banken en over het coronaherstelfonds. Ook wordt besproken hoe de EU moet reageren op het agressieve subsidiepakket van de Amerikanen. Daar hebben de EU-handelsministers het vorige week ook al over gehad. 

Beter laat dan nooit

Het heeft even geduurd, maar in de Tweede Kamer gaan ze vandaag in debat over het Europese standpunt over defensie. Eind augustus zat minister van Defensie Kasja Ollongren al samen met haar Europese collega’s, maar pas vandaag buigt de Tweede Kamer zich over de uitkomst van die bijeenkomst. Daarbij werd gesproken over de oorlog in Oekraïne, investeringen in defensie en betere samenwerking tussen de Europese legers.

Vestager naar Maastricht

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager reist af naar Nederland. In Maastricht geeft ze vanavond een lezing voor het Centrum voor Europees Onderzoek (CERiM). Dat is een tak van de Universiteit Maastricht die zich specifiek bezighoudt met de politiek van de Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie