Strafbankje van de Commissie
In Europees jargon heet het: presentatie van de inbreukprocedure. Een overzicht van de regels en wetten die de lidstaten nog niet hebben ingevoerd, hoewel ze daar wel toe verplicht zijn.
Aan landen die niet meewerken kan de Commissie een ingebrekestelling sturen.
Als ze dan nog niet in actie komen, dan stapt de Europese Commissie naar de rechter en kan een boete worden opgelegd.
Nederland is over het algemeen redelijk braaf, maar toch hadden we begin dit jaar ook een achterstand. In maart telde het kabinet zeven Europese richtlijnen die nog niet in Nederlandse wetten waren omgezet.
Alle richtlijnen en een verklaring waarom er problemen zijn is hier te vinden. En later vandaag komt de Europese Commissie met een nieuw overzicht.
Tweede dag
Het was een latertje vannacht en vandaag mag de Tweede Kamer nog een keer. Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Eerst geeft demissionair premier Rutte antwoord en daarna is het woord weer aan het parlement. Europa kwam ruim 50 keer aan de orde gisteren. Bijna alle fractievoorzitters zeiden wel iets Europees: Wilders en Eerdmans over de afdracht aan Europa en migratie. Hermans, Ploumen, Jetten en Dassen over het coronaherstelfonds waar Nederland nog geen plannen voor heeft en Omtzigt ook in het kader van armoedebestrijding. Benieuwd wat vandaag nog over Europa wordt gezegd? Volg de Algemene Politieke Beschouwingen hier.
En Tom wordt Ben
Na nauwelijks een week is het weer voorbij. Tom de Bruijn levert komende vrijdag alweer de sleutels in van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft nog net z’n handtekening kunnen zetten onder de begroting van Buitenlandse Zaken, maar vanaf morgen gaat Ben Knapen (CDA) aan de slag als minister. Een van de eerste optredens van Knapen is op de speciale verkiezingsavond – Wahlabend 2021 – in het Duitsland Instituut. Dat komt goed uit voor de man die ooit staatssecretaris Europese Zaken was en daarvoor onder meer correspondent voor de NOS in Bonn. West-Duitsland dus nog.