Speelschema dinsdag 23 november

2 min. leestijd
Shot of the interior of a modern combine during sunset. The operator is monitoring the work on a wheat field.

Nog één keer

Vandaag het voorlopig laatste debat over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Eerder dit jaar werd een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de landbouwministers. Ook minister Schouten was het ermee eens. Maar nu moet het parlement zeggen of ze kunnen instemmen met alle afspraken. Hom of kuit dus.

Bert-Jan Ruissen (SGP) die als enige Nederlandse onderhandelaar nauw betrokken was bij het eindresultaat noemt het een ambitieus plan. Maar hij maakt zich zorgen over andere lidstaten. Die mogen namelijk gedeeltelijk zelf bepalen hoe ze met de regels omgaan. Daardoor zouden Nederlandse boeren minder geld kunnen krijgen dan collega’s in andere landen.
Ook zorgen bij de Groenen, maar om een heel andere reden. Daar vinden ze de afspraken te slap en te vrijblijvend.

Het debat begint bij het krieken van de dag in Straatsburg, waarna er later vandaag ook gestemd wordt.

Aangenaam en nuttig

Ze combineren het nuttige, het aangename en het praktische. De Eurocommissarissen moeten deze week in Straatsburg zijn voor de maandelijkse vergadering van het Europees Parlement. En dus vergaderen ze daar op dinsdag zelf ook.
Verwacht vandaag mededelingen over de Europese kapitaalmarktunie. Klik hier voor het antwoord op de vraag waarom Brussel vindt dat we een kapitaalmarktunie nodig hebben.
Maar ook wordt er gesproken over een voorstel over meer transparantie als het gaat over politieke advertenties die online verschijnen. De burger moet meer inzicht krijgen, vindt de Europese Commissie.

Ondertussen in Brussel

De stad is in deze Straatsburgweek niet helemaal leeggelopen. Vandaag komen de ministers van Europese Zaken er bij elkaar. Minister Ben Knapen praat met zijn collega’s over de komende Europese Top van 16 december. De grote vraag is: wat moeten de regeringsleiders dan bespreken?
Verder hebben de ministers het over de onderhandelingen met de landen die willen toetreden tot de EU.
Hoe gaat het intussen met de Britten. Worden er alleen dreigementen geuit of is er meer aan de hand en loopt het hele Brexit-verdrag gevaar?
En tot slot hebben ze het over de situatie in Polen, Hongarije, Slovenië en andere landen waar problemen zijn met de rechtsstaat. Formeel heet dit punt de jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat.