Speelschema dinsdag 16 november

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Senaat

De Eerste Kamer neemt vandaag de begroting van minister Wopke Hoekstra onder de loep. Inflatie, koopkracht, maar ook het begrotingstekort en welke kant gaat de Europese discussie over tekort en schuld op? Gaat het kabinet op de rem staan, komen er Europese staatsleningen? En waarom treuzelt Hoekstra ook nu nog met de aanvraag voor het coronaherstelfonds? De senatoren hebben veel Europese vragen aan de Nederlandse schatkistbewaarder.

Polen en het recht

De ogen gaan vandaag weer richting Luxemburg. Twee belangrijke uitspraken van het Europese Hof over Polen worden verwacht. Zo wil de rechtbank in Amsterdam weten of ze een Poolse onderdaan aan Polen kan overleveren. Er zijn twijfels over het Poolse rechtssysteem. Daarnaast geeft het Hof haar mening over de macht van de Poolse minister van Justitie. Mag die minister, die ook nog procureur-generaal is, op basis van niet openbaar gemaakte criteria rechters voor onbepaalde tijd bij de hoogste rechterlijke instanties detacheren? Bovendien kan hij de rechters ook overplaatsen, als ze niet voldoen.

Geen gas lozen tijdens de vaart

Gas lozen dat in het ruim van binnenvaartschepen is achtergebleven, terwijl je vaart, mag binnenkort niet meer. In Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en delen van Frankrijk is het al verboden. Minister Visser gaat vandaag in gesprek met de provincie Flevoland en Zeeland om uit te leggen dat Nederland ook streng gaat worden. Er komen namelijk teveel schadelijke stoffen vrij. Sinds 2006 geldt er al een verbod op dit zogeheten ”varend ontgassen” van benzine.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie