Speelschema: de parlementen aan zet

2 min. leestijd

Sophie in ‘t Veld start vandaag met het onderzoek naar de spionagesoftware Pegasus. Werden politici in Europa afgeluisterd met software van een Israëlisch bedrijf? En door wie dan? En met welk doel? Heeft deze software verkiezingen beïnvloed?

Die vragen komen aan de orde in het onderzoek. Sophie In ‘t Veld (D66) is rapporteur en dus penvoerder (ze schrijft het rapport) namens het Europees Parlement. Vandaag begint een groot aantal persconferenties met waarschijnlijk nieuwe onthullingen.

Moties

De Tweede Kamer heeft het vandaag over de landbouw- en visserijraad. Het is een zogenoemd tweeminutendebat. Tijdens die twee minuten kunnen Kamerleden moties indienen: opdrachten die minister Staghouwer moet uitvoeren in Brussel. Waarschijnlijk vindt het debat pas vanavond plaats (de agenda van de Tweede Kamer blijft altijd onzeker). Vier partijen hebben zich gemeld om moties in te dienen.

Senaat

De Eerste Kamer doet vandaag een dagje Europa. Zo bespreken de senatoren (in de speciale Europacommissie) hoe ze hun debat over de EU (‘De Europese Beschouwingen’ genoemd) vorm gaan geven. Verder wordt de Conferentie over de Toekomst van Europa besproken en het verslag over de recente verkiezingen in Hongarije. Bij de ingekomen stukken trouwens een hele lijst met nieuwe voorstellen uit Brussel waar de Nederlandse politiek iets van moet vinden. Voor de liefhebber, klik hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie